Mark Manders (1968, Volkel, NL)

Iron Figure

KIP - Mark Manders

Foto © David Legrève

Mark Manders wil aanvankelijk schrijver worden, maar komt tot de ontdekking dat wat hij wil vertellen zich beter laat beschrijven door voorwerpen en objecten. Sinds 1986 werkt hij aan wat hij “Zelfportret als gebouw” noemt. Onder die noemer maakt hij uiteenlopend werk: installaties bestaande uit beelden van klei, hout en metaal, publicaties, grafisch werk en tekeningen.

Manders creëert een eigen universum waarin nieuwe verbindingen ontstaan, waar dingen zich op een plek kunnen bevinden waar dat doorgaans niet kan. Het is van belang dat de werken overkomen alsof ze net zijn samenbracht, als een verse compositie. Er is geen onderscheid tussen een werk van jaren geleden en een recent werk: het “Zelfportret als gebouw” waar de werken onderdeel vanuit maken geeft ze hetzelfde tijdsbestek. Manders vergelijkt zijn “gebouw” met een encyclopedie: hoewel het blijft veranderen en groeien is het tegelijkertijd altijd klaar.

Manders studeert aan de Grafische School en aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten (Arnhem). In 1992 wint hij de Prix de Rome. Samen met Roger Willems richt hij in 1998 het onafhankelijke productiehuis Roma Publications op, een platform voor kleinschalige kunstenaarspublicaties. Manders vertegenwoordigt Nederland tijdens de 55ste Biënnale van Venetië in 2013. Zijn werk is onder meer te zien in Kunstverein Hannover, SMAK (Gent), het Kröller-Müller Museum (Otterlo) en The Walker Art Center (Minneapolis).

Meer over Manders op www.markmanders.org en www.zeno-x.com/artists/MM/mark_manders.html

Kunst in Puurs

Na elke editie van de jaarlijkse kunstroute Kunst in Puurs KIP blijven enkele werken plakken in Puurs-Sint-Amands. Nu maakt dit werk deel uit van de permanente kunstcollectie van de gemeente. Download het routeplannetje met alle werken in de publieke ruimte die behoren tot de permanente collectie. Haal een papieren versie af in een van de toeristische infopunten. Of boek een gegidste wandeling bij Toerisme Klein-Brabant (2 uur).

Ontdek elk jaar de nieuwe KIP-kunstroute, van half december tot eind februari. Alle info op www.uitinpuurssintamands.be.