Jonge marktkramers zetten oude traditie verder

Als marktkramer zijn ze geboren: Gill De Coster (30) en Nils Costermans (36). Op de wekelijkse markt in Puurs vind je ze in een kippenkraam en viskraam. Deze jonge ondernemers besloten te investeren in een oude traditie. “Het voelt goed om het levenswerk van onze ouders verder te zetten.”
Gaan jullie al van kleins af mee naar de markt?
Gill: “Ik ben de vijfde generatie en heb nooit iets anders gekend. Sinds mijn elfde help ik in het kippenkraam: dat waren toen kleine taken zoals in de patatjes roeren.”
Nils: “Ik ben de derde generatie en ging ook als kind al mee naar de markt. Dan mocht ik bijvoorbeeld caracoles opscheppen.”
Wat spreekt jullie aan in het marktleven?
Gill: “Dat je constant in openlucht werkt. Ik kan me niet voorstellen dat ik tussen vier muren zou zitten zonder te weten welk weer het buiten is.”
Nils: “Ook het sociaal contact is plezant. Klanten delen lief en leed met ons. Van velen ken ik trouwens de naam, ze zijn hier meer dan zomaar een nummer.”
Wat vinden jullie van de marktbezoekers in onze gemeente?
Gill: “Het is een trouw publiek. Of het nu goed of slecht weer is, op de markt in Puurs is altijd volk. Ze komen niet alleen kijken, maar ook kopen.”
Nils: “Ik vind het sympathieke mensen. Vragen ze bijvoorbeeld 500 gram kabeljauw en is het 600 gram geworden? Dan vinden ze dat goed. Hier steekt het niet zo nauw.”
“Het sociaal contact is plezant: klanten delen lief en leed met ons”

Wat valt in de smaak bij onze marktbezoekers?
Gill: “De zelfgemaakte vol-au-vent is een topper. En ook onze gemarineerde ribbetjes gaan vlot over de toonbank.”
Nils: “Bij ons is de gebakken vis populair. Voor de kibbeling is dat met kruiden en voor de filet met een bruine saus die wij speciaal voor de markt in Puurs maken. Dat is hier al jaren traditie.”
Voeding is vandaag overal beschikbaar, bijvoorbeeld in de supermarkt. Hoe onderscheiden jullie zich?
Nils: “Met kwaliteit. Elke dag komen mijn leveranciers in alle vroegte de vis bezorgen op de markt zelf: verser kan dus niet. Mensen proeven dat en komen ervoor terug.”
Gill: “Onze bereidingen worden gemaakt door mijn moeder, de beste chef die ik ken. Na ons verlof horen we vaak: we zijn blij dat jullie er terug staan, want jullie kwaliteit vinden we niet op een ander.”
De wekelijkse markt is een oude traditie. Gaan jullie mee met de tijd?
Nils: “Ja, bijvoorbeeld met een groot aanbod bereide gerechten. Mensen werken hard en hebben geen tijd om te koken. Met onze bereidingen komen we daarin tegemoet.”
Gill: “Wij hebben ook een webshop waar je je bestelling kunt plaatsen. Op de markt pik je die op zonder aan te schuiven. We merken dat we hiermee een jonger publiek bereiken.”
“Dankzij onze webshop kun je je bestelling oppikken zonder aan te schuiven”
Marktkramers kloppen lange dagen. Kunnen jullie dat beamen?
Gill: “Hier gaat de wekker rond 4u. De eerste voorbereidingen worden thuis al getroffen en dan vertrek ik naar de markt waar ik rond 7u toekom.”
Nils: “Kort na de middag keren we huiswaarts, maar dan zit het werk er niet op. Je moet de wagen leegmaken, alles klaarzetten voor de volgende dag, ... Maar je bent je eigen baas: ik zou het niet anders willen!”

Vishandel Costermans: www.vishandelcostermans.be
Kipjes Van De Coster: www.kipjesvandecoster.be
Je vindt deze en andere kramen op onze wekelijkse markt:elke donderdagvoormiddag op het Kerkplein in Puurs.

