Thomas Lerooy (1981, Roeselare)

Crash

In het raadselachtige werk van Lerooy lijken verschillende realiteiten door elkaar te lopen, elk met hun eigen wetmatigheden. De toeschouwer tuimelt van de ene beeldtaal in de andere, doorheen verschillende gelaagdheden, waarbij dood en eeuwigheid, schoon- en lelijkheid, orde en chaos, show en intimiteit, drama en humor elkaar ontmoeten. Lerooy ontwikkelt een hoogstpersoonlijke stijl: een mix van realisme, surrealistisch aandoende thema’s en met invloeden uit de klassieke beeldhouwkunst.

Thomas Lerooy, die in 1981 in Roeselare geboren wordt, werkt intussen in Brussel aan een coherent oeuvre van tekeningen, bronzen sculpturen en schilderijen. In 2015 krijgt Lerooy als eerste nog levende kunstenaar een solotentoonstelling in het Petit Palais in Parijs. In eigen land volgen onder meer een solotentoonstelling in Museum Dhondt-Dhaenens in 2017, een duo-presentatie met Félicien Rops in het Kasteel Van Gaasbeek in 2018/2019 en een solotentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK) in Brussel. In 2023 stelt hij tentoon in New York (Simone Subal Gallery) en in Los Angeles (Nino Mier Gallery).

De werken van Lerooy zijn opgenomen in de collecties van belangrijke internationale musea en instellingen zoals het Centre Pompidou in Parijs en de Belfius Art Collection in Brussel.

www.thomaslerooy.com
www.rodolphejanssen.com/artist/thomas-lerooy

Kunst in Puurs

Na elke editie van de jaarlijkse kunstroute Kunst in Puurs KIP blijven enkele werken plakken in Puurs-Sint-Amands. Nu maakt dit werk deel uit van de permanente kunstcollectie van de gemeente. Download het routeplannetje met alle werken in de publieke ruimte die behoren tot de permanente collectie. Haal een papieren versie af in een van de toeristische infopunten. Of boek een gegidste wandeling bij Toerisme Klein-Brabant (2 uur).

Ontdek elk jaar de nieuwe KIP-kunstroute, van half december tot eind februari. Alle info op www.uitinpuurssintamands.be.