Bar Bruur, het succesverhaal van Jens en Zino

Eén van de bekendste trekpleisters in onze gemeente is Bar Bruur. Broers Jens (34) en Zino (29) Meeus staan al drie jaar achter het roer van hun populaire café in Ruisbroek. “We zijn het kloppend hart van het dorp, mensen komen hier lief en leed delen.”
Wie binnenkomt, kan er niet naast kijken: fietsen, fietsen en nog eens fietsen.
Zino: “Onze pa en nonkel Patrick zijn fervente coureurs, dus de liefde voor het wielrennen werd met de paplepel ingegeven. Het café hangt vol met attributen zoals koerstruitjes, wielen en oude stickers. We creëerden een kleurrijke vintage look, zonder dat het kitscherig wordt.”
Jens: “In ons café is ook een fietsherstelpunt waar je zelf aan je fiets kunt sleutelen.
We lanceerden een eigen fietskledijlijn. En samen met enkele sponsors, pa en nonkel Patrick organiseren we de ‘Veldcross achter kerk’ en de ‘Retrokoers GP Bar Bruur’.”
Naast een fietscafé profileren jullie zich ook als cultuurcafé. Wat valt er zoal te beleven?
Zino: “Hier staat niet gewoon een radiozender op, maar we draaien plaatjes van uiteenlopende muziekgenres. Verder bieden we een podium aan voor muzikaal talent en stand-upcomedians.”
Jens: “Op onze zolder kun je ballet en yoga volgen. We zijn de culturele hotspot van het dorp zeg maar.”
“De liefde voor het wielrennen werd met de paplepel ingegeven.”
Jullie staan een dikke drie jaar in Bar Bruur, maar het pand heeft een veel langere geschiedenis. Vertel.
Zino: “Volgens de overlevering wordt op deze plek al sinds 1700 café gehouden. Hier was een herberg voor mensen die te paard naar Antwerpen gingen. Men bleef overnachten op deze tussenstop om ondertussen ook de paarden te voederen en te verzorgen.”
Hoofdkwartier tijdens de overstroming In 1976 lag het pand midden in het overstromingsgebied. Maar door zijn iets hogere ligging bleef het gespaard van de ergste waterellende. Daardoor werd dit zelfs het hoofdkwartier van de reddingsoperatie. Op de zolder zouden talrijke paracommando’s de nacht hebben doorgebracht. Op de zijgevel van Bar Bruur lieten Jens en Zino een graffitiwerk maken dat de overstroming herdenkt. Je ziet onder meer de jas van Boudewijn, want volgens de legende zou de koning die tijdens zijn bezoek geschonken hebben aan een inwoonster die kou stond te lijden. |
Vanwaar het idee om een café te openen?
Zino: “Als jonge gast kwam ik hier met de Chiro altijd een pintje drinken, bij Gust en Maria van het toenmalige café De Kroon. Toen ik een paar jaar geleden hoorde dat het pand leeg stond, dacht ik direct: dit wil ik doen. We zijn altijd heel actief geweest in het verenigingsleven en wisten dat er nood was aan zo’n ontmoetingsplek.”
Jens: “We zijn ons concept gaan voorstellen bij Brouwerij Duvel Moortgat.
Ze vonden ons idee wel goed, maar zeiden: dit is iets voor Antwerpen, Gent of Brussel – niet voor Ruisbroek. Bovendien vond men ons idee een tikkeltje te braaf.
Toen ik aan meneer Moortgat permissie vroeg om m’n broek af te doen viel zijn mond open van verbazing. Ik heb een topografische Ferrariskaart van Ruisbroek laten tatoeëren door een kunstenares. Dit soort lef kon men wel pruimen. En zo geschiedde.”
Wie komt hier zoal over de vloer?
Zino: “Ons café ligt tussen een lagere school en een rusthuis en dat staat eigenlijk symbool voor ons publiek van 8- tot 88-jarigen. Verder komen hier mensen van allerlei pluimage broederlijk samen: van bouwvakkers tot mannen in maatpak. Hier is ‘iedereen famille en altijd welkom’.”
Beste Café In 2019 werd Bar Bruur verkozen tot ‘Beste Café van Vlaanderen.’ Zino: “We waren toen nog geen jaar open. “Het geheim van ons succes? Onze authenticiteit. Het café is een verderzetting van hoe wij zijn als personen. Mensen voelen dat iedereen hier welkom is. Dat kun je niet faken.” |