Reuzen

Een stoet vol reuzen 

De feestparade krijgt hoog bezoek van zestig reuzen! In een indrukwekkende stoet kuieren ze door onze straten. Een glansrol is weggelegd voor onze eigen reuzen: Kobe Kabal, Mie Kalfut, Peer Puus, Kleine Wannes, Nonkel George, Tante Odette, bakker Remi Delforge en Emile Verhaeren. Zij krijgen het Klein-Brabants gezelschap van Leonie van Zates uit Branst. Maar de reuzen komen uit alle hoeken van het land en zelfs van Nederland. Wist je dat reuzengildes zélf vroegen om te mogen meedoen? Dat toont alleen maar aan hoe bijzonder deze stoet is. 

Sluit de parade af met een knaller van een reuzenbal
Kom nagenieten van de met vrienden, figuranten en maak er een heerlijk feestje van op het Dorpshart. Samen trekken we de zomer op gang!
Alle info over het reuzenbal
 
Wil je alles goed zien?

Dan is een zitje op de tribune jouw ideale uitkijkplaats. 

Reserveer je tribunezitje  

 

Vendeliers

Vooraan de stoet lopen de VVKB Vendeliers Jovolka. Ze kondigen de komst van de reuzen aan!
 

Peer Puus, Mie Kalfut, Kobe Kabal & Kleine Wannes

PUURS, KALFORT EN RUISBROEK

Wie verschijnt daar achter de bloemenbogen van VVKB De Karekiet? De vier Puurse reuzenvrienden lopen op kop. Men schat zijn gewicht op wel 85 kilo. Die last dragen de schouders van Prove.U. Ze brengen meteen ook Kleine Wannes mee. De Aspiranten van Chiro Kalfort dragen Mie Kalfut letterlijk en figuurlijk op handen. Kobe Kabal brengt zijn vrienden van Jeugdhuis Kabal mee.

Telkens 1 drager – 4 meter (Wannes is 1 meter)

Emile Verhaeren

SINT-AMANDS

Emile Verhaeren leerde je in het eerste deel van de Feestparade al kennen. Net als vijf jaar geleden loopt hij mee. KLJ Oppuurs draagt hem door de straten.

4,33 meter

George & Odette

PUURS-SINT-AMANDS

George en Odette zijn de ouders van Bart Verhaegen, de voorzitter van Club Brugge. Ze werden vereeuwigd als reuzenkoppel.

1 drager – 20 kilo

Remi

SINT-AMANDS - Familie van Remi

Reus Remi zag het levenslicht in 1982. d'Harmonie van Sint-Amands maakte hem naar de beeltenis van brood- en banketbakker Remi Delforge. Hij was toen voorzitter van d'Harmonie. Enkele kleinkinderen en Heverstam zetten nu letterlijk de schouders onder reus Remi. Ze worden begeleid door d'Harmonie.

1 drager - 4 meter - 40 kilo

Leonie Van Zates

BRANST - Zates bvba

Reuzin Leonie werd gemaakt naar het voorbeeld van de echte Leonie van Zates. De reuzin werd geboren in het licht van de Dijkfeesten, georganiseerd door de Koninklijke Harmonie Heilige Familie.

4 dragers – 3 meter

 

Victoria, Victor, Andrassy, Alexander & Raoul

BRUGGE - De Huzaren Brugge

Reuzengroep de Huzaren uit Brugge is een spectaculaire folkloristische reuzengroep, samengesteld uit internationale Huzarenreuzen, getooid in hun originele kostuums uit diverse landen zoals België, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk en Pruisen. Reuzin Victoria en haar Huzaar werden gedoopt op de Heizel in Brussel in juni 1976 ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van wijlen koning Boudewijn en hun eerste optreden was op 30 april 1976 op Koninginnedag in Nederland.

Rollende reuzen - 4,25 meter - 100 kilo

Ansjovion en Aspergilda

BERGEN-OP-ZOOM, NEDERLAND - Reuzengezelschap De Brabantse Wal

De woeste Scheldeprins Ansjovion redde de hoveniersdochter Aspergilda van een heftige storm en sindsdien is het stel onafscheidelijk.Ansjovion ziet er uit als een vissersman (weervisser, een eeuwenoude techniek voor het vangen van ansjovis). Op haar beurt is de vrouwelijke reus Aspergilda de verpersoonlijking van de asperge.

Als de twee reuzen Ansjovion en Aspergilda eropuit trekken, dan worden ze vergezeld door het Errebeesjesorkest (aardbeienorkest), ofwel Corps des Fraises.

Toon mee ’t vèèreke & Johanna Abcovia

GOIRLE, NEDERLAND - Reuzengilde Goirle en Riel

De reuzin is een stoere, pronte vrouw en weerspiegelt de identiteit van de inwoners van Goirle. Ze heeft een sprekend gezicht en is prachtig aangekleed. Ook is bijzonder dat in de zakken van haar kleding allerlei voorwerpen zitten die betrekking hebben op Goirle, zoals de kerktoren van de St Janskerk, vlag van Goirle, Goirlese geit, grenspaal (Goirle ligt aan de grens). De reus is gemodelleerd naar Antonius Abt, verbonden met Riel, beschermheilige van o.a. leerlooiers. De reus heeft een sprekende kop en fraaie kleding. Aan zijn voeten zit een varken en hij heeft een grote staf met bel in de ene hand en een boek in de andere.

Rollende reuzen - 4,35 meter

 

Baliolis

DENDERBELLE - Klaveren 3

‘Baliolis’ betekent afbakening/ afsluiting in het Latijn en was de eerste verwijzing naar Denderbelle in de geschiedenisboeken. Als je goed kijkt in de ogen van de reus zie je de kleuren van Denderbelle. Baliolis is een trotse, fiere Romein.

1 drager - 5 meter - 60 kilo

Isabella, Marion en Toots Thielemans

BRUSSEL - Vzw Bruegel & Marollenwijk Vereniging

Reus Toots werd geboren in 1987. Vanaf de jaren 2000 werd hij niet meer bovengehaald. Maar naar aanleiding van de 100ste verjaardag van wijlen Toots Thielemans werd hij helemaal gerestaureerd.

De tweeling Marion en Isabelle werden begin jaren 80 geboren. Ze symboliseren de heropleving van de jeugd en de toekomst van de Brusselse Hoogstraat.

 

Johan den Bakker, Schrobberbeek en Wardje

LIER - Gezellen van ’t Groot Volk

Johan den Bakker is een reus naar het beeld van Johan Hendrickx. Dat is de voorzitter van 'de orde van het Liers Vlaaike' en actief lid en mede-oprichter van 'De Gezellen van 't Groot Volk'. Wat vind je van zijn roze hemd.

Schrobberbeek is een personage uit het kerstverhaal 'waar de ster bleef stille staan' van Felix Timmermans.

Johan den Bakker en Schrobberbeek brengen Wardje mee.

Père Hennepin

ATH - Les amis du Père Hennepin

De reus Père Hennepin werd geboren in 1987. Hij stelt de priester Louis Hennepin voor. Die was een Waalse missionaris van de katholieke orde van de Franciscanen. De echte père Hennepin was een echte ontdekkingsreiziger. En vandaag komt de reus Hennepin Puurs-Sint-Amands ontdekken!

4,75 meter – 100 kilo

 

Eul Brasseu d’Iin

ATH - La Maison des Géants d’Ath

Eul Brasseu d’Iin werd ingehuldigd in 2005, maar zijn geschiedenis begon al twee jaar daarvoor. Met een glas bier in de hand hadden drie vrienden het idee om een reus te maken. En zo geschiedde.

1 drager - 3,8 meter - 100 kilo

Clovis

DOORNIK - Compagnie de l’Bancloque

In 2019 besloot de Compagnie du Serment de l'Bancloque om de bevolking van Doornik een even historische als emblematische reus te creeeren. Hij representeert koning Clovis, de ambassadeur van de stad.

4,1 meter - bijna 100 kilo

Jacobus, Jacoba, Huub & Bo Van Kerckhove

LOKEREN - Koveken vzw

Jacobus Van Kerckhove keert in september 1827 terug met de eerste prijs in een internationale tentoonstelling van gebleekt lijnwaad in Londen. Bij zijn terugkomst vieren de Heirbruggenaars hem door levensgrote poppen aan de gevels te hangen. De Lokerenaars waren in die tijd bekend voor het bewerken en verwerken van vlas en lijnwaad. De derde reus heet Maurice Baeté. Wijlen Maurice was ere-voorzitter van Koveken vzw.

1 drager per reus - 3,70 meter

Huub en Bo werden gebouwd naar aanleiding van het TV-programma De Droomfabriek in 1993. In 2015 werden ze geadopteerd door Jacobus & Jacoba.

4,08 meter – 45,2 kilo

Pancraas

WAASMONT - Landense Reuzengilde

Pancratius is de patroonheilige van de dorpskerk van Waasmont en één van de vier ijsheiligen. Op zijn blouse zie je een gezicht van een wenende baby (huilmuil in Waasmont). Pancratius wordt in Waasmont aanbeden door ouders van wenende kinderen. Als dank voor zijn hulp offeren de ouders Kinderschoentjes. De sloefkes aan de reus zijn riem refereren hiernaar. Op zijn rok staan ijskristallen afgebeeld, een link naar de ijsheiligen. In zijn ene hand draagt de reus een bos seringen. In Waasmont worden dit macrazen genoemd, een verbastering van pancraas. In de andere hand draagt hij een zwaard. Op 14-jarige leeftijd werd de jonge Pancratius onthoofd omdat hij zijn geloof niet wou afzweren.

4,5 meter – 150 kilo

Marjaas& Schiperenzot

OPSTAL - Opstalse Reuzengilde

Opstal kent enige faam bij de omliggende dorpen, daarom kon een ambassadeur niet ontbreken. Opstal moest vertegenwoordigd worden door een unieke reus, een tweeslachtige reus, enig in de wereld. Marjaas is de Opstalse schrijfwijze van ‘marriage’ wat verwijst naar een kaartterm bij het pandoeren als een speler zowel hartendame als hartenheer in z’n bezit heeft.

1 drager - 4,85 meter - 85 kilo

Onder het toeziend oog van Marjaas en aan de voet van de Patattenmolen werd Schiperenzot voorgesteld aan de Opstalse bevolking. Schiperenzot dankt - net als Marjaas - zijn naam aan het kaartspel. Schiperenzot is hetzelfde als schoppen boer, maar klinkt als reuzennaam zo veel beter.

1 drager – 2,2 meter – 27 kilo

Faire Trees

KONTICH - GROS Kontich

Faire Trees is ambassadeur van Fair Trade. Haar taak is dus om eerlijke producten uit te dragen. Ze gaat dan ook gekleed in fairtrade stoffen.

1 drager - 3,60 meter - 26 kilo

Stan de Pompier

MALLE - Vriendenkring Brandweer Malle vzw

Stan de Pompier werd gebouwd naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de brandweer in Oostmalle. Hij dankt zijn naam aan één van de stichters Constant van den Langenbergh die op 7 mei 1906 op 35 jarige leeftijd overleed. De lijkrede die uitgesproken werd op zijn begrafenis, was van die aard, dat Stan als voorbeeld kan gelden voor alle brandweerlieden die na hem zijn gekomen.

1 drager – 4,6 meter - 65 kilo

L’Archer

ATH - L’Archer de bois-de-Lessines

De reus stelt een landbouwer-boogschutter voor uit de middeleeuwen. Hij werd ingezegend tijdens een Heilige mis in 1999. Tijdens zijn zegening werd hij uitgeroepen tot vertegenwoordiger van de lessenbossenaars en ambassadeur van het dorp. Zijn drie meter lange boog weegt vier kilo. De reus wordt door één man gedragen en danst op traditionele ritmes.

1 drager - 3,65 meter - 80 kilo

Sébastien & Madame Tramasure

LESSINES - Lessines

Sébastien is een voorstelling van de Kapitein van Milice Bourgeoise van de Compagnie de Jeunesse. Hij redde het dorp Lessines en staat symbool voor de overwinning. Sébastien brengt zijn vrouw, madame Tramasure mee. Elke keer zij wordt buitengedragen, houdt ze een boeket verse bloemen vast.

4 dragers - 4,15 meter - 110 kilo
4 dragers - 3,82 meter - 85 kilo

Jan, Mie, Tiske, Nieke en Siske

TIENEN - OpgewekTienen

De Tiense reuzentraditie gaat terug tot de 15e eeuw. Sinds de jaren 1980 raakten de reuzen in vergetelheid. In 2013 werd daarom onder de vleugels van opgewekTienen de reuzengilde ‘De Getuigen van de Reuzen’ opgestart.
Jan en Mie zijn twee gedragen reuzen van 1928. Zij zijn gekleed als Hagelandse boer en boerin. Tiske is in 1956 geboren, zoon van Jan en Mie. In 1975 trouwde Tiske met Nieke. Tiske en Nieke kregen in 2020 een zoon, Siske.

1 drager - 4,30 meter - 75 kilo
1 drager - 4,45 meter - 65 kilo
1 drager - 1,85 meter - 15 kilo
1 drager - 1,85 meter - 15 kilo
1 drager - 1,50 meter - 10 kilo

Sjtuf

ROERMOND, NEDERLAND - Reuzengilde ’t Remunsje

De oudste vermelding van de Roermondse stadsreus dateert van 1680, maar er zijn vermoedens dat hij ouder is.  De huidige stadsreus, genaamd Sjtuf, werd in 1982 geboren ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stad Roermond. De Roermondse reus stelt Christoffel voor, de patroonheilige van alle reizigers en van de fiere stad aan de Maas. Het kindje op de schouder stelt Jesus voor. In zijn rechterhand draagt Christoffel (Sjtuf) een lamp om in het donker zijn weg te zoeken, om Jesus veilig aan de overkant van de rivier te brengen.

Rollende reus - 2 trekkers - 5,95 meter - 250 kilo

Gigantius

MAASTRICHT, NEDERLAND - Reuzengilde Mestreech

Schrik niet als je een woest reuzenverschijning ziet van ruim zeven meter. Reus Gigantius heeft rollende ogen, een hellebaard en kromzwaard en is uitgedost in een Germaans krijgerskostuum. De gilden uit Maastricht protesteerden met de reus tegen het centralistische regime van Karel V.

Rollend - 2 trekkers - 7 meter

Walter, Aldegonde en Zeger

HERZELE - Statiecomité Herzele

Walter van Herzele was één van de heren van Herzele. Hij leefde tijdens de middeleeuwen samen met zijn vrouw Aldegonde en hun vier zonen Jan, Bernaard, Giselbert en Seger in De Burcht. De reuzen werden geboren nadat in 1958 het oud toneelstuk over Walter van Herzele opnieuw werd opgevoerd door toneelgroep Torengalm.

De Dulle Griete & Pieter Brueghel

WINGENE - Vzw Bruegelgilde

De Dulle Griete komt uit een schilderij van Pieter Bruegel: zijn voorstelling van de Dulle Griete als een reusachtige, op bloed beluste harpij. Ze toonde voor het eerst haar reuzinnengelaat tijdens de Bruegelstoet van 1954.

2 à 3 dragers - 4,2 meter - 98 kilo

Pieter Brueghel werd gebouwd ter gelegenheid van de Bruegelfeesten in 1996.

3,65 meter - 39 kilo

Bavo, Nele & Sjieksken

MOERZEKE - Baafmis kermiscomité

Reus Bavo werd geboren in 1960, toen het plaatselijke Baafmiscomité de Baafmiskermis nieuw leven wilde inblazen. Reuzin Nele is de vrouw van Bavo. Ze zijn lang kinderloos gebleven, maar in 1996 werd Sjieksken geboren. Die naam verwijst naar de bijnaam die de inwoners van Moerzeke reeds jaar en dag met zich meedragen: Moese Sjiek.

2 rollende reuzen - 3,95 meter en 4,05 meter - 60 kilo en 50 kilo
3 dragers - 2,8 meter - 35 kilo

Keizer Karel I & Mie Matsjoefel

STEENDORP - Orde van de Baksteen vzw

De reus is een eerbetoon aan wijlen Keizer Karel I (Kalman Horvath). Keizer Karel was Prins Carnaval van Steendorp in 1992, 1993 en 1994 en werd in 1995 officieel aangesteld als Keizer Karel I van Steendorp. Hij was een boegbeeld van de carnavalviering in Steendorp. Tevens was hij jaarlijks één van de pijnders van Reus Mercator tijdens de Schellekesfeesten.

1 drager - 3,9 meter - 30 kilo

In tegenstelling tot Reus 'Keizer Karel I' werd Mie niet opgedragen aan een bepaald persoon. Mie Matsjoefel is eerder een fictief personage dat heel wat bekendheid geniet in Steendorp en omliggende gemeenten.

Den Toeter

TIELRODE - Vriendenkring Den Kliek vzw

De reus was de vroegere overzetter van Tielrode naar Hamme. De carnavalgroep uit Tielrode (ontstaan in 1974) wou graag ook in de zomer samenkomen, en riep daarom de reus in het leven in 1987.

Rollende reus - 4,20 meter - 80 kilo

Gerard Den Belleman

TEMSE - Gemeentelijk Carnavalcomité Temse

De reus werd gedoopt op de trappen van de hoofdkerk op de markt in Temse. De echte Gerard was 29 jaar Belleman in Temse, van 1998 tot 2017. Voor Temse was Gerard veel méér dan een omroeper. Hij was public relationsman, ambassadeur en tegelijk. De vriend van iedereen.

4,6 meter – 100 kilo

Jacqueline Puyt

NIEUWPOORT - Reuzengilde Nieuwpoort

Jacqueline is de Reuzenheks van Nieuwpoort, ze vertelt het verhaal van de hekserij in Nieuwpoort in de 16e eeuw. Net als haar moeder in 1603, werd ook zij als heks verbrand in 1627.

2 dragers - 4,5 meter - 80 kilo

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Hendrik Geeraert en Karel Lodewijk Cogge beroemd bij de Belgische soldaten: in oktober 1914 openden ze de sluizen in Nieuwpoort. Na vier nachten stond 15 kilometer frontlinie onder water en werd het Duitse leger een halt toegeroepen.

Mercator

RUPELMONDE - Het Schelleke vzw

Ter gelegenheid van het internationaal Mercatorjaar van 1994 waarbij men de 400e verjaardag van het overlijden van Mercator herdacht, werd deze reus gebouwd. ‘Het Schelleke’ is de oudste en meest volkse wijk van Rupelmonde. Hier woonden vroeger vissers, vrijzinnige arbeiders en schippers.  De eerste ‘Schellekeskermis’ vond plaats in 1948. Mercator brengt een 85-koppige fanfare mee.

1 drager - 3,8 meter - 85 kilo

Jan Turpijn

NIEUWPOORT - Reuzengilde Nieuwpoort

Jan Turpijn is de grootste gedragen reus van Europa. Hij vertelt het verhaal van de Nieuwpoortse burgemeester die in 1489 tijdens het beleg van Nieuwpoort de Nieuwpoortse vrouwen opriep om samen met de afgematte mannen mee te vechten voor de vrijwaring van de stad. Zij vochten zo heldhaftig dat de Bruggelingen, Gentenaren en Fransen afdropen. Dankzij Jan Turpijn was de stad Nieuwpoort gered.

24 dragers - 10 meter - 750 kilo

Jan loopt niet mee in de Feestparade maar je kunt zijn bijzonder indrukwekkende gestalte bewonderen Hondsmarkt.

Ontdek deel 1: de taferelen