1. Leiko Ikemura

Usagi Greeting (180) - voor de bib (Hondsmarkt 2)

Leiko Ikemura is een internationaal gevierde en gevestigde, Japans-Zwitserse kunstenaar, gevestigd in Berlijn. Oorspronkelijk afkomstig uit Tsu in de prefectuur Mie, Japan, studeerde Ikemura schilderkunst in Sevilla, Spanje voordat hij naar Zwitserland en vervolgens naar Duitsland verhuisde. Ze combineert oosterse en westerse kunst en onderzoekt thema's als hybriditeit, interculturaliteit, seksualiteit en de levenscyclus. Ze werkt op het snijvlak van abstractie en figuratie, beweegt vloeiend tussen media en doordrenkt haar stukken met rauwe energie en emotie. Door de grens tussen soorten, tussen binnen- en buitenwerelden te vervagen, moedigt Ikemura de kijker aan om mysteries in haar verhalen te ontdekken en ze om te zetten in iets fantastisch of, integendeel, om ze binnen de grenzen van de werkelijkheid te houden. De door de kunstenaar gebruikte materialen, zoals brons, klei en pigment, zijn nauw verbonden met de aarde en benadrukken het aspect van de mens als onderdeel van de natuur.

Naast andere mythische wezens is de 'Usagi' (Japans voor konijn) een van Ikemura's bekendste en meest gebruikte motieven. In verschillende culturen staat het dier symbool voor vruchtbaarheid en vernieuwing. Ikemura's grootschalige bronzen sculptuur 'Usagi Greeting' (of 'Rabbit Bodhisattva of Mercy') nodigt bezoekers uit om beschutting te zoeken in zijn wijde gewaad. Het werk biedt verschillende associatiemogelijkheden en ambiguïteit voor wie zin zoekt als een hybride wezen van barmhartigheid en hoop.

Ikemura's werk is gepresenteerd op de Biënnale van Tokio (1988) en de Biënnale van Melbourne (1999). Ze had solotentoonstellingen in Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich (2021); Ciutat de les Arts i les Ciències, Valencia (2021); Kunstmuseum Liechtenstein (2002); Het Nationaal Museum voor Moderne Kunst, Tokio (2011); en Kunstmuseum Bazel, Bazel (2019). Haar werken zijn onder meer te vinden in het Centre Pompidou, Parijs, Frankrijk; Museum Ludwig, Keulen, Duitsland; Kunstmuseum Bazel, Bazel, Zwitserland; Fundación Centro de Arte Caja de Burgos, Spanje; Het National Art Center, Tokio, Japan; MOMAT-Het Nationaal Museum voor Moderne Kunst, Tokyo, Japan; MAC's -Musée des Arts Contemporains, Grand-Hornu, België; Sainsbury Centrum voor Beeldende Kunst, Norwich, VK; Kunstmuseum Ahrenshoop, Ahrenshoop, Duitsland; Nevada Museum of Art, Reno, VS; Museum voor Ostasiatische Kunst Köln, Keulen, Duitsland; Neues Museum Nürnberg, Neurenberg, Duitsland en Kunstmuseum Liechtenstein, Vaduz, Liechtenstein.

www.leiko.info 

ROUTE: In de etalage van de bib, vlakbij ‘Usagi Greeting’ van Leiko Ikemura vind je het werk van Laurent Dupont. Enkele meters verder, op het pleintje voor de bib vind je ‘Man Backwards on horse’ van Tal R.

Naar 2. Laurent Dupont