Nieuwe Chiro-lokalen voor Sint-Amands en Kalfort

28
dec
2023
4_1 - Photo_betongrijs-min

Onze gemeente telt heel wat jeugdbewegingen. Investeren in kindvriendelijke en veilige gebouwen met voldoende buitenruimte vinden we belangrijk. Daarom krijgt dit veel aandacht bij de opmaak van onze masterplannen. Zo verhuizen Chiro Sint-Amands en Chiro Kalfort naar een nieuwe stek. Ontdek meer over de bouwplannen én over de aanpak van de Chiro-bouwcomités.  

Chiro Sint-Amands 

De nieuwe thuisbasis 

Chiro Sint-Amands verhuist naar het terrein naast GC de Nestel. Daar komt voor de jongens en meisjes samen een nieuw gebouw met een tiental lokalen, drie bergingen, een keuken en een polyvalente zaal. Alles is op het gelijkvloers. Een luifel zorgt voor een overdekte buitenruimte. 

Het masterplan Echo’s van de Schelde maakt van GC de Nestel dé locatie voor socio-culturele en jeugdactiviteiten. Want later komt er voor alle bezoekers op het bestaande terrein nog een terras met enkele speeltuigen, meer parkeermogelijkheden en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. 

Timing 
  • Start: september 2023 
  • Klaar: zomer 2024
  • Architect: Bruno Callaerts
Bouwcomité BOCSAM 

Bouwcomité BOCSAM leidt de bouw van de nieuwe Chiro-lokalen in goede banen én zamelt geld in. Koen de Kinder (48) vertelt welke acties ze daarvoor op poten zetten. 

“Je hebt natuurlijk de klassiekers zoals fuiven organiseren, een zomerbar openhouden en eetfestijnen doen. Maar we proberen ook creatief uit de hoek te komen met ludieke activiteiten. Zo hebben we elk jaar ons festival ’t Zomert op de Kaai. We organiseerden ook al enkele keren een paellaverkoop en een wijnverkoop.” 

“We gaan ook tappen op allerlei evenementen. Bijvoorbeeld op de Nacht van de Jeugdbeweging, maar ook op gemeentelijke activiteiten zoals Pukema en de Winterbar.” 

“Daarnaast kunnen we rekenen op sponsors. Dat zijn bedrijven uit de streek die in ruil voor hun financiële bijdrage reclame krijgen, bijvoorbeeld op ons drukwerk en op onze website.” 

Meer info op: vzwbocsam.weebly.com

(lees verder onder de foto)Toekomstbeeld nieuw gebouw Chiro Kalfort

Chiro Kalfort 

De nieuwe thuisbasis 

Chiro Kalfort hoeft de verhuisdozen niet ver te verplaatsen. Want de nieuwe stek voor de jongens en meisjes samen komt op het voormalige B-terrein van voetbalclub Kalfort Daghet, naast de spoorlijn Puurs-Ruisbroek. De voetbalclub verhuisde ondertussen al naar sportpark De Schans. 

Het masterplan Kalfort tovert de driehoek tussen de N16 en de twee spoorlijnen om tot een parkgebied. Daarin komt een bos met meerdere open plekken, op eentje daarvan verrijst het nieuwe Chiro-gebouw. Dat bestaat uit een driehoek. Aan de eerste zijde zijn er een tiental lokalen en een berging, aan de tweede zijde is er een grote zaal met een keuken en aan de derde zijde komt een luifel die voor een overdekte buitenruimte zorgt. Het geheel is een laagbouw. 

Timing 
  • Start: februari 2024 
  • Klaar: zomer 2025 
  • Architect: Pieter Schmook 
Bouwcomité HANGAAR66 

Chiro Kalfort mag rekenen op HANGAAR66 voor de begeleiding van de bouw. Eén van de taken is zorgen voor de financiering. Daan Decat (41) vertelt hoe ze dat aanpakken. 

“We organiseren heel wat activiteiten. Onze bekendste en belangrijkste bron van inkomen is ‘Bij Mie Kalfut’. Dat is ons café en restaurant tijdens Kalfort Kermis waar we onder meer mosselen en paling in ‘t groen serveren.” 

“Verder kunnen we rekenen op het partyteam KNALfort. Dat bestaat uit zo’n tweehonderdvijftig vrijwilligers die werken op festivals zoals Tomorrowland en tappen op lokale activiteiten zoals Liezele Foort.” 

“Daarnaast zijn er bedrijven die ons steunen met sponsoring. In ruil krijgen zij zichtbaarheid op onze evenementen en communicatiekanalen.” 

“En iedereen kan ons geld lenen: minimaal 1.000 euro en maximaal 5.000 euro. Wij geven het geld terug, maar zónder rente. Wanneer je het terugkrijgt, wordt bepaald door het lot: tijdens een jaarlijks feest zullen we enkele namen loten. Met wat geluk krijg je je geld al na één jaar terug, maar het kan ook twintig jaar duren. Ons doel is om 300 loten van 1.000 euro te verkopen en dat zal wellicht lukken, want in het najaar 2023 zaten we al aan 200 loten.” 

Meer info op: www.hangaar66.be

Doe een gift 

Je kunt de bouwcomités steunen door een gift te doen. Schenk je minstens 40 euro? Dan trek je 45% van je bedrag terug via je belastingaangifte.  

Surf voor meer info naar de website van de bouwcomités. 

Samenwerking met de gemeente 

De bouw van jeugdlokalen is altijd een samenwerking tussen de gemeente en de jeugdbeweging. De gemeente voorziet de grond. De jeugdbeweging koopt alleen het perceel waarop gebouwd wordt, zodat ze eigenaar kan worden van het gebouw. De jeugdbeweging is ook bouwheer en kiest de aannemer en architect. De gemeente zorgt dat de nutsvoorzieningen tot aan het gebouw gebracht worden en doet de buitenaanleg. 

Naast inhoudelijke ondersteuning geeft de gemeente ook financiële steun via een projectsubsidie en een verhuistoelage. Ook de Kerfabriek en het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen doen een schenking om het financieel haalbaar te maken. 

Nieuwe jeugdlokalen in Oppuurs 

Ook het masterplan Oppuurs voorziet nieuwe jeugdlokalen. Daar zullen Chiro en KLJ samen een nieuwbouw delen op een nieuwe locatie in het groen. De bouwplannen zitten nog in een voorbereidende fase en lichten we later verder toe. 

 

Wat met Chiro Puurs? 

In de zomer van 2023 werden de Puurse Chiro-lokalen getroffen door een brand. De leden hebben ondertussen elders onderdak, maar het is natuurlijk de bedoeling dat zij snel terugkeren naar hun vertrouwde stek. We bekijken samen hoe we dit mogelijk maken.