Ken jij onze boekenruilkastjes?

Boekenruilkastje

In elke woonkern vind je boekenruilkastjes vol literatuur. Er zijn kastjes voor volwassenen én voor kinderen. Om de orde in de kastjes te bewaren, rekenen we op vrijwillige meters en peters. 

Jasper – Puurs 

Jasper Verheyden (16) zorgt voor de boekenruilkastjes in de Kloostertuin in Puurs. 

Waarom stelde je je kandidaat als peter? 

"Het kastje staat op mijn route naar school. Ik had het dus al lang opgemerkt. Toen mijn mama hoorde dat ze er een peter voor zochten, zag ik dat direct zitten. Het is mijn manier om een steentje bij te dragen aan de maatschappij." 

Wat is je taak als peter? 

"Ik kijk of het kastje op orde staat. Zo viel er tijdens een zware storm eens een boom op het kastje. De dakbedekking was beschadigd, waardoor er water binnen sijpelde en alle boeken nat werden. Ik heb dat dan meteen gemeld aan de bib en niet veel later zijn ze het kastje al komen herstellen." 

Lees je zelf graag? 

"Ja, ik ga minstens één keer per maand naar de bib. Meestal kies ik sciencefictionboeken. Ik ben ook grote fan van de strips van Jommeke en Suske & Wiske. Ik heb er thuis veel, maar natuurlijk niet allemaal. Daarom leen ik er ook in de bib." 

(lees verder onder de foto)

Rita haalt een boek uit het boekenruilkastje in Breendonk

Rita – Breendonk 

Rita De Maeyer (61) ontfermt zich over de boekenruilkastjes in Breendonk. 

Waarom stelde je je kandidaat als meter? 

"Omdat ik zelf een fervente lezer ben. Alles wat met boeken te maken heeft, interesseert mij. Ik zei vroeger altijd: als ik op pensioen ben, ga ik vrijwilligerswerk doen in de bib. Zo komt het dat ik nu zorg voor de boekenruilkastjes in Breendonk." 

Ga je het kastje regelmatig checken? 

"Ik probeer minstens één keer per week te gaan. En als ik ga wandelen, probeer ik er ook te passeren. Ik kijk of er nog voldoende boeken aanwezig zijn en of ze ordelijk staan. Af en toe haal ik er boeken uit, bijvoorbeeld als ze beschadigd zijn - en dan zet ik er nieuwe in de plaats. Ik vergelijk het meterschap met: als een brave burger het huishouden doen." 

Naar welke boeken grijp je zelf als fervente lezer? 

“Vooral waargebeurde verhalen, autobiografieën en wetenschappelijke boeken. Ik vind het fijn om meer te weten te komen over hoe je best met iets kunt omgaan. Ook help ik graag anderen die voor uitdagingen staan in hun leven door er een boek over te lezen en hen zo advies te geven.” 

Meer meters en peters 

Onze gemeente telt nog veel meer meters en peters van boekenruilkastjes. Benieuwd wie ze zijn? Surf naar https://puurs-sint-amands.bibliotheek.be/.  

 

Hoe werken onze boekenruilkastjes? 

Je neemt er een boek uit, leest het én zet het terug. 

Je schenkt een eigen boek en kiest er in ruil een ander uit dat je mag houden. Laat in het kastje alleen boeken achter die nog in goede staat zijn, zo blijft het leuk voor iedereen. 

 

Vul de kinderboekenruilkastjes

De kinderboekenruilkastjes in onze gemeente zijn nieuw, ze kunnen dus nog wel wat boekjes gebruiken. Heb jij er thuis liggen die je niet meer gebruikt? Laat ze gerust achter in het kastje van jouw woonkern!   

 

Hier moet je zijn 
  • Puurs: Kloostertuin en Park Fort Liezele 
  • Kalfort: Vrededaal  
  • Ruisbroek: de Nieuwe Ark 
  • Breendonk: Paepenheide 
  • Liezele: Zonnewijzerplein 
  • Lippelo: achter de parochiezaal 
  • Oppuurs: aan de Baronie 
  • Sint-Amands: op de kaai