Naud is Belgisch kampioen gravel

27
dec
2023
Naud is Belgisch kampioen gravel

Gravel is dé opkomende discipline in de wielersport. In het najaar was er in Oud-Heverlee nog het Belgisch kampioenschap. Wie daar bij de nieuwelingen de titel veroverde? Naud De Clercq (16) uit Liezele. 

Voor wie gravel niet kent: wat houdt die sport in? 

“Het is een wielerdiscipline tussen cyclocross en koers. Zo’n tachtig procent van het parcours rij je offroad, de andere twintig procent fiets je op de weg. Die afwisseling maakt dat de sport momenteel zo populair is.” 

Ook voor jou is gravel nieuw, vertel! 

“Ik ben gespecialiseerd in cyclocross. Maar omdat er aan de start van het najaar nog niet veel wedstrijden waren, besloot ik mee te doen met het BK gravel. Dit was mijn tweede gravelwedstrijd ooit. Dat ik zou winnen, had ik vooraf niet gedacht.” 

Ondanks je graveloverwinning blijft je hart bij de cyclocross. Waarom? 

“Al van kleins af ploeter ik door de modder en cross ik door de bossen. Het leuke aan cyclocross is ook dat je meerdere technieken moet beheersen. Je moet vlot op en af je fiets kunnen springen, met je fiets op je schouder lopen, over balken springen, door het zand rijden, …” 

“Al van kleins af ploeter ik door de modder” 

Vanwaar komt jouw passie voor het fietsen? 

“Mijn mama’s neef fietste op de weg. Toen ik nog maar twee jaar oud was, ging ik al meekijken naar zijn wedstrijden. En ook op tv volgde ik het wielrennen. Intussen zat ik zelf vaak op de fiets. En zodra het mocht – vanaf mijn zeven jaar – deed ik competitie.” 

Hoe vaak train je? 

“Zes of zeven dagen per week. Mijn trainer bezorgt me een schema, zodat ik weet wat ik moet doen. Doorgaans fiets ik alleen. Maar sinds kort ben ik overgegaan van nieuweling naar junior en train ik met de nationale selectie van de cyclocross. Die ploegentraining is om de twee weken op woensdag.” 

Heb je elk weekend een wedstrijd? 

“Ja, bijna het hele jaar door. Samen met mijn papa ga ik daags tevoren met de mobilhome naar de wedstrijdlocatie. Zo win ik op de dag zelf tijd en rust. Dat overnachten is ook gewoon gezellig, we praten dan bij over de koers.”  

Trek je ook soms naar het buitenland? 

“Sinds ik bij de junioren rij wel. Zo kan ik meer wedstijden rijden van de UCI, de internationale wielerunie. Als je tijdens die UCI-wedstrijden een top 10-plaats behaalt, krijg je punten die je een betere startpositie opleveren. In het najaar ging ik onder meer naar Nederland, Frankrijk en Duitsland.” 

Ben je al aangesloten bij een ploeg? 

“Ik fiets bij Starbikes – Bert Containers. Dat is de opleidingsclub van het bekende veldritteam Pauwels Sauzen – Bingogoal.” 

Combineer je het fietsen momenteel nog met school? 

“Ja, ik zit in het vijfde middelbaar Moderne Talen-Wetenschappen. Ik ben vaak tot ’s avonds laat bezig, maar het moet. Het is mijn droom om na mijn studies profwielrenner te worden. Zo’n toekomst is maar voor weinigen weggelegd, maar ik ga er alles aan doen om het te proberen. Mijn grote voorbeeld is Mathieu van der Poel. Hij is áltijd vriendelijk en kan technisch heel veel met zijn fiets.” 

Naud poseert met zijn gravelfiets