1. Thomas Houseago

°1972, Leeds, Engeland

Deze Britse beeldhouwer woont en werkt sinds 2003 in Los Angeles. In Londen bezocht hij het Central Saint Martins College of Art and Design en daarna De Ateliers in Amsterdam. Daar kwam hij in contact met figuratieve kunstenaars als MarleneDumas, Luc Tuymans en Thomas Schütte.

Houseago werkt hoofdzakelijk figuratief en vaak op grote schaal; in gips, klei, steen, brons of aluminium maakt hij surreële, golemachtige wezens. Daarnaast bouwt hij architectonische installaties. 

Zijn sculpturen dragen sporen van het maakproces. Dat kan een stuk ijzer zijn dat uit de constructie steekt of zijn krachtige vingerafdrukken in de klei. Natuurlijke, vaak menselijke vormen zijn de basis voor zijn beeldhouwwerken: figuren, hoofden, maskers in reliëf of als beeld. 

In zijn werk is niet alleen de dagelijkse zoektocht van Houseago zichtbaar, maar ook de spanning tussen fragiel en robuust. Zijn figuren zijn verre van volmaakt, vaak deels menselijk, deels dierlijk. Anoniem en bezield, angstaanjagend maar ook vertrouwd. 

Thomas Houseago streeft ernaar een monument op te richten voor de werkelijk menselijke ervaring. Een fysiek tegengewicht voor een cultuur waarin het beeld dat wij van het menselijk lichaam hebben wordt bepaald door een gestileerd beeld uit magazines, films en van televisie. Zijn sculpturen zijn een pleidooi voor het voortbestaan van het oeroude medium beeldhouwkunst. 

In cc Binder bevinden zich ook nog werken van Sven ‘t Jolle, Edith Dekyndt, Lili Dujourie.

Naar 2. Sven 't Jolle

Vervolg je KIP-wandeling langs de straatkant (Begijnhofstraat), met op de gevel van cc Binder ‘Turn Off, Tune Up, Drop In’, van de Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus.