Rinus Van de Velde (°1983, Leuven)

Rinus

Rinus Van de Velde studeert beeldhouwen aan Sint Lucas Antwerpen. Hij wordt bekend door zijn monumentale, hyperrealistische houtskooltekeningen. Eerst doet hij dat op basis van gevonden foto’s, maar vanaf 2012 gebruikt hij ook foto's van zelf gebouwde levensgrote maquettes; geënsceneerde taferelen. Onder de tekeningen voegt hij telkens een korte, filmische tekst toe, die een gedachte van het afgebeelde personage of een gesprek tussen verschillende afgebeelde personages weergeeft. Die woorden roepen meteen ook beelden op bij de toeschouwer.

De rode draad in het werk van Rinus Van de Velde is de creatie van een fictieve autobiografie. Van de Velde bedenkt alternatieve levens, een parallel universum voor het leven dat hij in werkelijkheid leeft. In zijn fictieve autobiografie gaat hij, als reiziger en avonturier, regelmatig in dialoog met al dan niet beroemde personages zoals Edvard Munch, David Hockney en Vincent van Gogh. Zelf verwoort hij het als volgt: "Ik verbeeld een leven dat ik nooit heb gehad. Voor mij is dagdromen belangrijker dan wat er in de realiteit gebeurt. In gedachten kun je immers zoveel meer meemaken dan je in werkelijkheid kunt doen".

Gaandeweg evolueert Rinus Van de Velde tot een totaalkunstenaar, die naast reusachtige tekeningen ook andere media inzet, zoals sculpturen, film en keramiek. Via deze beelden creëert hij voortdurend een spanning tussen fictie en realiteit.

Zijn werk vind je in Bilbao, Malaga, Madrid, Sao Paolo, Den Haag …

Kunst in Puurs

Na elke editie van de jaarlijkse kunstroute Kunst in Puurs KIP blijven enkele werken plakken in Puurs-Sint-Amands. Nu maakt dit werk deel uit van de permanente kunstcollectie van de gemeente. Download het routeplannetje met alle werken in de publieke ruimte die behoren tot de permanente collectie. Haal een papieren versie af in een van de toeristische infopunten. Of boek een gegidste wandeling bij Toerisme Klein-Brabant (2 uur).

Ontdek elk jaar de nieuwe KIP-kunstroute, van half december tot eind februari. Alle info op www.uitinpuurssintamands.be.