Maarten Vanden Eynde (°1977, Leuven)

Brick Era

Maarten Vanden Eynde bestudeert de ecologische impact van de geesteswetenschappen op aarde, gevisualiseerd door de huidige geologische laag die we zullen achterlaten voor toekomstige generaties.

De kunstenaar probeert de klok stil te zetten en de tijd te nemen om het proces en de gevolgen van de tijd te ontrafelen. Hij zoekt bewust naar en verhoudt zich tot verschillende vakgebieden, sociale contexten en antropologische perspectieven als een arena waarin hij zijn werk produceert, tentoonstelt en erover praat, variërend van mariene biologie tot kosmologie, en van sociale antropologie tot futurologie.

Natuurlijk gevormde stenen zijn alomtegenwoordig op onze planeet. Ze zijn bijna overal op aarde te vinden, in de bergen, de woestijnen en zelfs de oceanen. Homo sapiens sapiens heeft twee nieuwe steensoorten gecreëerd – baksteen en beton – die geleidelijk de natuurlijke omgeving hebben overgenomen. Bakstenen zullen ons waarschijnlijk overleven, omdat ze een van de sterkste en langstlevende bouwmaterialen zijn die in de menselijke geschiedenis zijn gebruikt.

“Brick Era” is een serie kopieën van rotsblokken die zijn gevormd door het eindeloze rollen van bouwafval in een rivier of op een rotsachtige kustlijn. Door de randen weg te slijpen wordt het oppervlak glad en zacht, in opvallend contrast met het gestructureerde raster van mortel en baksteen. 

Kunst in Puurs

Na elke editie van de jaarlijkse kunstroute Kunst in Puurs KIP blijven enkele werken plakken in Puurs-Sint-Amands. Nu maakt dit werk deel uit van de permanente kunstcollectie van de gemeente. Download het routeplannetje met alle werken in de publieke ruimte die behoren tot de permanente collectie. Haal een papieren versie af in een van de toeristische infopunten. Of boek een gegidste wandeling bij Toerisme Klein-Brabant (2 uur).

Ontdek elk jaar de nieuwe KIP-kunstroute, van half december tot eind februari. Alle info op www.uitinpuurssintamands.be.