Kati Heck

3. Kati Heck, Selbst als Huhn mit Kräften, 2024
Olieverf, potlood en haar op doek, 200 x 152 cm
cc Binder

Kati Heck (1979) is een Duitse kunstenaar die sinds 1997 in België woont en werkt. Zij maakt sculpturen, installaties, performances en films, maar vooral als schilder is zij onvergelijkelijk. Heck streeft geen bevalligheid na, maar experimenteert vrank en vrij met verf en kleur. Zij ontwerpt een heel eigen beeldtaal, die tegelijk realistisch, absurd, geestig en verstorend is. Het doek zelf speelt ook zijn rol, aaneengenaaid tot het juiste formaat, soms onbeschilderd of buiten het kader verderlopend. Heck integreert objecten en slogans, schept hybride wezens en laat voorwerpen tot leven komen, maar centraal staat altijd de menselijke figuur (zijzelf) of mensen uit haar directe omgeving. De personages blijven onafgewerkt of zijn uitgevoerd met de perfectie van de oude meesters, sommige gedragen zich ongetemd en driftig, andere kijken rustig toe of staren in de verte. Heck creëert een vreemde verbeeldingswereld vol referenties aan de Duitse populaire cultuur, zoals augurken en worsten, pretzels en de boze wolf, maar ze verwerkt ook tal van stilistische of inhoudelijke verwijzingen naar de kunstgeschiedenis, strips, pornografie en films in haar werk. Ze zoekt graag de grenzen op van kunst en kitsch, van het imperfecte en lelijke. Bij Heck moet het altijd een beetje wringen, anders wordt het een dood schilderij, vindt zij. In het zelfportret Selbst als Huhn mit Kräften draagt ze de zelfportretten van Dürer en Van Gogh op haar jasje. Ze heeft kleurige franjes op hoofd en heupen en speelt behendig met een jojo. Naar beneden toe wordt het schilderen minder nauwgezet zodat het schilderij onafgewerkt lijkt en we Hecks blote benen zien. Wat het allemaal te betekenen heeft mag je zelf uitzoeken, het gaat Heck in de eerste plaats om de ongebreidelde verbeelding, waarmee ze de toeschouwer wil aansporen om te kijken, zonder te dirigeren.

Tekst: Sabine Alexander

Route: Steek na je bezoek aan cc Binder de Begijnhofstraat over. In de Begijnhofstraat ga je een 20-tal meter naar rechts, waar je een heel klein steegje in een appartementsblok doorsteekt. Op het einde van dit steegje zie je recht voor je “Iglesia Del Sagrado Corazon de Jesus y San Ignacio de Loyola, Havana, Cuba” van Bert Danckaert. Vervolg je weg langs rechts, het Kerkplein over. Links voor de kerk zie je op het voetpad “Converstation piece with a stick” van Juan Muñoz. Links voor de kerkdeur vind je “Le Souffle” van David Altmejd (permanente collectie).


Permanente collectie: Sâhfrau van Kati Heck

Kunst in Puurs

Na elke editie van de jaarlijkse kunstroute Kunst in Puurs KIP blijven enkele werken plakken in Puurs-Sint-Amands. Nu maakt dit werk deel uit van de permanente kunstcollectie van de gemeente. Download het routeplannetje met alle werken in de publieke ruimte die behoren tot de permanente collectie. Haal een papieren versie af in een van de toeristische infopunten. Of boek een gegidste wandeling bij Toerisme Klein-Brabant (2 uur).

Ontdek elk jaar de nieuwe KIP-kunstroute, van half december tot eind februari. Alle info op www.uitinpuurssintamands.be.