Jos De Gruyter en Harald Thys

4. Jos de Gruyter & Harald Thijs, White Elements
2015 en 2016
cc Binder

Jos De Gruyter (1965) en Harald Thys (1966) bouwen al sinds eind jaren ‘80 aan een gezamenlijk oeuvre van heel verscheiden werk, vaak met een zwartgallig kantje onder het komisch vernis. In 2019 vertegenwoordigden zij met “Mondo Cane” België op de Biënnale van Venetië en in 2014 hadden zij de tentoonstelling “Das Wunder des Lebens” in Wenen. Zij moest een soort staalboek van het leven voorstellen, strikt georganiseerd en volledig in zwart/wit, kleurloos en zonder emotie,  hiërarchie of onderscheid in expressie. Een fontein, bekroond met “De drie wijsneuzen” (die we kennen van de sculptuur in het Park Fort Liezele) rees op te midden van een massa “White Elements”, dat als een stil garnizoen een toekomstige wereld verbeeldde. In de witte elementen herkennen we de menselijke figuur, opgetrokken uit wit gelakte metalen platen, vlak en recht, ontdaan van elke ronding, volume of beweging. Enkel de tekening op de plaats van hun hoofd herinnert nog aan de persoonlijke trekken die de mens ooit had. De kleine elementen stellen kinderen voor, met een lichaam in trapvorm. Een verwijzing naar jonge wezens wiens grilligheid en speelsheid nog moet rechtgetrokken en geëgaliseerd worden om als volwassene te passen in een smetteloos geüniformeerde wereld?

Tekst: Sabine Alexander

Route: Steek na je bezoek aan cc Binder de Begijnhofstraat over. In de Begijnhofstraat ga je een 20-tal meter naar rechts, waar je een heel klein steegje in een appartementsblok doorsteekt. Op het einde van dit steegje zie je recht voor je “Iglesia Del Sagrado Corazon de Jesus y San Ignacio de Loyola, Havana, Cuba” van Bert Danckaert. Vervolg je weg langs rechts, het Kerkplein over. Links voor de kerk zie je op het voetpad “Converstation piece with a stick” van Juan Muñoz. Links voor de kerkdeur vind je “Le Souffle” van David Altmejd (permanente collectie).

 


 

Permanente collectie: De drie wijsneuzen

De drie wijsneuzen vallen op in het landschap. Dankzij de heroïsch-realistische aard van de drie figuren, kan je hen gerust in het rijtje plaatsen van monumenten als het Vrijheidsbeeld (New York) of Christus de Verlosser (Rio de Janeiro). Oorspronkelijk dienden dergelijke beelden als wegwijzer, maar nu zijn het vooral echte must-sees geworden. De drie hoofden zijn ook échte wijsneuzen: koppig kijken ze alle drie in een andere richting: naar de uithoeken van onze gemeente, of zelfs verder nog, naar onze buurlanden.

De 3 hoofden werden geprint met een 3D-printer en daarna voorzien van een beschermende laag glasvezelversterkt polyester. De pilaren waarop de hoofden staan zijn van composiet en vervolgens met een voetconstructie verankerd in de grond.

Kunst in Puurs

Na elke editie van de jaarlijkse kunstroute Kunst in Puurs KIP blijven enkele werken plakken in Puurs-Sint-Amands. Nu maakt dit werk deel uit van de permanente kunstcollectie van de gemeente. Download het routeplannetje met alle werken in de publieke ruimte die behoren tot de permanente collectie. Haal een papieren versie af in een van de toeristische infopunten. Of boek een gegidste wandeling bij Toerisme Klein-Brabant (2 uur).

Ontdek elk jaar de nieuwe KIP-kunstroute, van half december tot eind februari. Alle info op www.uitinpuurssintamands.be.