Jeugdvereniging Carmina blaast vijftig kaarsjes uit

22
mrt
2024
carmina2

Jonge creatievelingen kunnen zich uitleven bij Carmina in Breendonk. De vereniging biedt lessen musical, theater en zang aan. Al vijftig jaar lang! Voorzitter Geert Adriaenssens (53) vertelt je meer over de werking. 

 

Hoe zou je Carmina omschrijven? 

“Het is een erkende jeugdvereniging die inzet op cultuur en educatie. Onze ambitie? Kinderen laten groeien van creatieve ontdekkingsreizigers tot kritische makers en muzikale levensgenieters. We stomen generaties klaar om entertainment te brengen en ervan te genieten.” 

 

Breken leden ook echt door in de mediawereld? 

“Sommige kinderen dromen daar natuurlijk wel van. Ze zien op tv zangeressen zoals Pommelien Thijs en Camille en willen óok zo worden. Via Carmina kunnen ze een beetje proeven van dat wereldje.” 

“Voor de meeste leden blijft het bij een hobby, maar sommigen maken er inderdaad hun job van. Onder meer mediafiguren Ruben Van Gucht, Eva Cools, Immanuel Lemmens, Isabelle Heremans en Charlotte Suijs zaten ooit bij Carmina. Andere ex-leden werken nu achter de schermen bij Studio 100 en VRT of in een muziekacademie.” 

 

Hoe is het vijftig jaar geleden allemaal begonnen? 

“Carmina was een initiatief van Jan en Josée De Bondt uit de Schaafstraat in Breendonk. Zij nodigden kinderen bij hen thuis uit voor muzieklessen. Ze zongen in een zangkoor en leerden blokfluit én een Orff-instrument zoals xylofoon. Er waren een twintigtal kinderen. Ik sloot zelf ook al vroeg aan.” 

 

“Carmina was een initiatief van Jan en Josée De Bondt uit de Schaafstraat in Breendonk. Zij nodigden kinderen bij hen thuis uit voor muzieklessen.” 

 

Ondertussen is de focus verschoven naar andere podiumkunsten, vertel. 

“Zo’n vijfentwintig jaar geleden staken we voor het eerst een eigen kindermusical in elkaar. Een groot succes, want de leden wilden ook op latere leeftijd blijven doorgaan. Daarom hebben we in de musicalafdeling ‘Podiumbeest’ nu drie leeftijdsgroepen. De oudste groep, vanaf het vierde middelbaar, leert zélf een musical te organiseren. Onder de regie van jonge begeleiders zorgen ze voor kostuums, decor, marketing, …” 

 

Maar ook als musical niet je ding is, kun je bij Carmina terecht? 

“Als je wil zingen kun je bij onze koren terecht. We hebben een kinderkoor ‘Little Voice’ waar je al kunt aansluiten vanaf het derde leerjaar. In ons andere koor ZesAcht verwelkomen we stemmen van twaalf tot … honderd jaar! Liever geen musical én geen koor? Dan is er ook nog ons jongerentheater ‘Zotte Gheid’ waar we vooral inzetten op acteren. En wil je als lid doorgroeien en zelf je steentje bijdragen? Dan kun je terecht in onze begeleidingsploeg.” 

  

Hoe ziet jullie werking eruit? 

“We hebben honderddertig leden, waarvan vijftien begeleiders. Zij repeteren wekelijks in hun eigen groep. Al vrij snel in het najaar wordt gestart met werken rond de voorstelling die elke groep in het voorjaar brengt. Naast de wekelijkse bijeenkomsten zijn er extraatjes zoals een repetitieweekend op verplaatsing. En in de grote vakantie kunnen onze leden mee op zomerkamp.”  

Carmina

Kom kijken 

De leden van Carmina repeteren volop voor nieuwe voorstellingen. Benieuwd naar het resultaat? Kom het bewonderen in cc Binder! 

  • Shrek Jr. – musical op zaterdag 27 en zondag 28 april 
  • Footloose – musical op zaterdag 18 mei 
  • Voices in Harmony – concert (koor en strijkorkest) op zaterdag 25 mei 

Meer info op www.uitinpuurssintamands.be. 

 

Meedoen? 

Voel jij het ook kriebelen om je creatieve talent in te zetten bij Carmina? In september kun je een gratis proefles volgen. Neem contact op via www.jmacarmina.com. 

 

Musicalworkshops in ons vakantieaanbod  

Onze gemeente organiseert de hele zomervakantie activiteiten voor kinderen. Ook in het aanbod: musicalworkshops, in samenwerking met Carmina! Iets voor jouw kleine podiumbeestjes? Surf naar www.uitinpuurssintamands.be/vakantieaanbod.