Het mooiste plekje van Sint-Amands

1
jul
2019
tg6_4540-web.jpg

Jan Jacobs (53) is geboren en getogen in Sint-Amands. Zijn favoriete plaats? Den Dam, een pittoresk straatje dat neerwaarts loopt van de kerk tot aan het kerkhof.

Oudste straatje uit de regio

Wie in Den Dam kuiert, waant zich in een schilderachtig steegje van de Provence. Met kasseien uit 1868 ligt hier een van de oudste straten uit de regio onder je voeten. “Zo liefelijk het plekje vandaag is, zo armtierig was het vroeger”, vertelt Jan. “Emile Verhaeren, onze bekende dichter uit de 19de eeuw, schreef erover in Mijn Dorp. Hij bestempelt de wijk als ‘melaats’ en ‘pover’. Ook veel Sint-Amandse senioren vertellen dat ze als kind niet in Den Dam mochten komen. Al wil ik wel benadrukken: de Dammenaars die ík ken van vroeger en nu waren en zijn zeer warme mensen!”

Geliefd bij toeristen

Rond de jaren tachtig kreeg Den Dam een fikse opwaardering. “Toen een hele generatie oude Dammenaars stierf, stonden veel huisjes te koop. Jonge gezinnen renoveerden die op een prachtige manier. Ook de oude schoenfabriek, later een lompenfabriek, werd verbouwd tot een complex vol lofts. Die ingrepen maakten de wijk charmanter dan ooit tevoren.”

 

“Toeristen vinden goed de weg naar hier. Vooral op een zonnige lente- of herfstdag loopt het steegje aardig vol.”

 

Den Dam is een bezienswaardigheid geworden. “Toeristen vinden goed de weg naar hier. Vooral op een zonnige lente- of herfstdag loopt het steegje aardig vol. Ik zie bezoekers dan bewonderend kijken. Ze komen trouwens niet alleen uit onze streek. Steeds vaker meren aan de kaai schepen aan met toeristen uit Engeland, Amerika, Australië, … Tijdens hun verkenning aan land staat Den Dam steevast op het programma.”

Van pannenkoeken tot kunstwerken

“Ben je in Den Dam? Ga dan zeker een pannenkoek eten bij ’t Schipken”, raadt Jan aan. “Het eten is heerlijk, het interieur authentiek. Uitbaatster Femke verwelkomt je in het pand waar haar bedovergrootouders vroeger nog café hielden. Een andere tussenstop kun je maken bij Sahara Art Stones. In de artistieke galerij vind je kunstwerken die beeldhouwer Joris Maes maakt met materiaal uit de Sahara.”

Liefelijke kapelletjes

Als je tot op het einde van Den Dam wandelt, kom je de kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Donkere tegen. “Die is gebouwd in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Slecht­zienden kwamen er destijds bidden voor genezing. Er staat trouwens nóg een kappelletje op Den Dam, opgericht door schipper Jan Wilderickx. Rond 1700 kwam hij in een woelige storm terecht. In zijn wanhoop riep hij: ‘Als ik dit overleef, laat ik een kapel bouwen’. En zo geschiedde: je vindt het piepkleine kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën op Dam 130."

Andere bezienswaardigheden in Sint-Amands:

  • Kaai met zicht op de prachtige Scheldebocht
  • Museum en graf van dichter Emile Verharen
  • Kerkhofdries met een historische schandpaal
  • Sint-Amanduskerk