Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

26
apr
2024
asperges-01-HR

Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.

‘Het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ heeft vijf grootmeesters in de rangen: Nathalie Michiels, Natalie Van Nuffel, Mascha De Wolf, Bjorn Cloostermans en Levi De Mul. Zij zijn de ambassadeurs van de witte asperges. Het is een jaarlijkse gewoonte dat de grootmeesters de eerste asperges van het seizoen schenken aan de gouverneur en de Antwerpse deputatie. Daarvoor dossen ze zicht uit in traditionele kledij in bruin, wit en groen. Bruin staat voor de berm waar de asperges in groeien, wit staat voor de kleur van de asperges zelf en groen voor het loof.

Gouverneur Cathy Berx, gedeputeerden Luk Lemmens, Kathleen Helsen, Jan De Haes, Mireille Colson en provinciegriffier Maarten Puls waren verheugd met de mand vol witte goud.  

Er was ook een vertegenwoordiging van de gemeente Puurs-Sint-Amands aanwezig, de bakermat van de witte asperge: ereschepen Harry Beuckelaers, schepen van evenementen Hilde Van der Poorten en Pieter Van Keymeulen, directeur van de afdeling Beleven.

Ridders van de asperge

Elk jaar riddert het Grafelijk Genootschap nieuwe leden. Dat doen ze telkens bij het begin van het Aspergefestival in Puurs-Sint-Amands. Dit jaar kregen de ceo’s van Studio 100 die eer: Anja Van Mensel en Hans Bourlon. Eerder werden Jelle en Clara Cleymans, weervrouw Sabine Hagedoren en sportjournalist Ruben Van Gucht geridderd.

In 2017 was ook gouverneur Cathy Berx aan de beurt. Sindsdien mag ze zich Ridder van het Grafelijke Genootschap noemen en zet ze zich in voor de promotie van deze gezonde, heilzame en lekkere groente waarmee je naar hartenlust experimenteert in de keuken.

Aspergepunt

Het Grafelijk Genootschap vertelde de gouverneur ook meer over het Aspergepunt, een nieuw modern belevingscentrum over het witte goud. Bezoekers luisteren er naar verhalen van vroeger en nu, in woord en beeld. Zo ontdekken ze de geschiedenis van de asperge in Puurs-Sint-Amands, hoe de teelt precies verloopt en hoe de asperge de weg vond naar de keuken. Het genootschap kreeg steun voor het Aspergepunt van o.a. de gemeente Puurs-Sint-Amands en Toerisme Vlaanderen.

Het genootschap sloot het plechtig moment af met een gedicht: ‘Verliefde Asperges’, in navolging van ‘Asperges me’ van Hugo Claus. De opname van het gedicht vind je in het beeldmateriaal.

 

Beeld: Gouverneur, Antwerpse deputatie en provinciegriffier Maarten Puls krijgen de eerste witte asperges uit volle grond van ‘Het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ - Copyright: Provincie Antwerpen, beeld: Dieter Daniëls.