De mooiste plekjes van Puurs-Sint-Amands

9
jul
2020

Puurs-Sint-Amands: dat is 49 km2 oppervlakte, verspreid over acht woonkernen. Die hebben elk prachtige plekjes. Sommige zijn ondertussen bekend als toeristische trekpleisters, maar andere zijn nog verborgen parels. Heb jij ze al allemaal bezocht?

BreendonkTip van Gert Borghijs

Als je in Breendonk komt, word je door een moutgeur naar brouwerij Duvel Moortgat gezogen. Hier vloeit een van ’s werelds populairste bieren in koperen ketels. Je kunt de brouwerij bezoeken of in het Duvel Depot alle biertjes uit de Moortgat-stal proeven.

 

KalfortTip van Lars Lauwers

In Kalfort vind je een groene oase van rust in het Hof van Coolhem. Dit groendomein is zeker een bezoek waard. Geniet langs het poëziepad van de dierenfabels op rijm of wandel door de viezebeestjestuin. Vanaf 1 juli kun je terecht in brasserie Hof van Coolhem, een toffe setting voor een culinaire belevenis.

LiezeleTip van Erik Cools

Dwars door Liezele kronkelt de Molenbeek. De vallei van deze rivier vormt een mooi decor voor wandelingen. Hou zeker halt bij de Schemelbertmolen. Die dateert uit 1636 en is de enige werkende watermolen in Klein-Brabant. Het sluizencomplex bij de molen heeft ook een vistrap: die maakt het de vissen gemakkelijker om stroomopwaarts te zwemmen.

Lippelo– Tip van Emma Van Ranst

Midden in Lippelobos steelt een prachtig kasteel de show: Hof te Melis. Het omgrachte kasteel met zijn typische torentjes lijkt recht uit een sprookje te komen. Blijkbaar werd het voor het eerst vermeld in de 15de eeuw. Vandaag is het nog altijd in privéhanden, je kunt het dus niet bezoeken.

Oppuurs– Tip van Jan Van Gool

Bij de Molenput ga je volledig in zenmodus. Want aan deze waterput kun je uitblazen op een houten vlonder. De waterlelies springen meteen in het oog. En het is echt een schatkamer van biodiversiteit met kikkers, salamanders, libellen, …  Bij de put stond ooit een molen, maar die werd platgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog.

PuursTip van Alexander Servaes

Blikvanger in Puurs is het fort van Liezele. Deze betonnen mastodont – met bouwjaar 1908 – is een van de best bewaarde forten in onze provincie. In de moderne museumzalen leer je bij over de geschiedenis van het gebouw. In het fort is sinds kort ook een escaperoom: ideaal voor wie op zoek is naar wat spanning en avontuur! Je honger en dorst stil je in het Fortcafé of ietsje verderop in het park bij Broox.

RuisbroekTip van Amina Filali

Het parkdomein Hof Ter Zielbeek is een toonbeeld van de Engelse landschapsstijl. In het golvend decor vind je waterwegen, bruggetjes, moeras­cipressen, … Ideaal om even in weg te dromen. Met het speelbos en de speeltuin scoor je dan weer bij de kleinsten van het gezin.

Sint-AmandsTip van Christophe Van Achter

Een pareltje in onze gemeente is de kaai in Sint-Amands. Je hebt er een waanzinnig uitzicht op de breedste bocht van de Schelde. Vlij je neer op een bankje. Sta stil bij het graf van Emile Verhaeren. En laat je varen door de veerboot.

De mooiste routes

Te voet …

Fan van wandelen? Surf zeker eens naar www.routeyou.com. Daar hebben wij heel wat mooie tochten geplaatst, samen met Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland, Regionaal Landschap Schelde-Durme en onze lokale natuurgidsen. Er zijn wandelingen voor kleine en grote stappers, voor natuur- en cultuurliefhebbers, … Zo is er zelfs een route ‘Kunst In Puurs-Sint-Amands’ die jou meeneemt langs alle permanente kunstwerken uit de voorbije K.I.P.-edities. Ken je zelf een leuke route die je wil delen? Zet ze dan gerust op de website!

… of met de fiets

Ken je Belpop Bonanza? Dat is begonnen als een theatershow waar Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing inzoomen op de Belgische popgeschiedenis. En nu is er dus ook een Belpop Bonanza fietsroute in onze gemeente. Die voert je langs vijftien historische plaatsen die van belang waren in onze lokale muziekgeschiedenis. Op alle locaties hangt een bordje met uitleg én QR-code. Als je die scant met je smartphone, verschijnt een audio- of videofragment.

Meer info? www.belpopbonanza.be.