Olivia (13) schittert in Vlaamse film

3
dec
2020
olivia2

Olivia Landuyt (13) uit Ruisbroek is van kleins af gepassioneerd door zingen, dansen en acteren. Sinds haar zesde figureert ze in reclamespotjes, tv-series en films. En nu heeft ze haar eerste grote rol te pakken: die van Mona in ‘Kom hier dat ik u kus’. 

Waarover gaat de film? 

“Het is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Griet Op de Beeck. Je volgt het leven van Mona die als klein meisje haar mama verliest na een auto-ongeluk. Ze krijgt snel een stiefmama maar daarmee botert het niet zo goed. Je ziet hoe Mona volwassen wordt en probeert overeind te blijven in een wereld vol egoïstische mensen.” 

Jij speelt de jonge Mona. Hoe wist je dat ze iemand zochten voor die rol? 

Ik ben al jaren lid van ‘In the picture’. Via die website krijg je oproepen om te figureren of acteren. En plots zag ik dat ze een meisje zochten voor de hoofdrol in een film en dacht ik: wow. Ik heb een video over mezelf ingestuurd en werd uitgenodigd om auditie te doen. 

Vond je de auditie spannend? 

“Dat viel mee, ik moest niet zoveel voorbereidenWe gingen vooral ter plaatse aan de slag met dialogen en dan zeiden ze ‘zeg nu eens dit, doen nu eens dat …’. Nadat ik in Antwerpen drie audities gedaan had, werd ik gekozen uit 350 meisjes. Het speelde wel in mijn voordeel dat ik uiterlijk lijk op de actrice die de oudere Mona speelt. 

 

“Ik wil later een beroemde actrice worden, liefst zelfs in Amerika.” 

 

Wanneer werd de film opgenomen? 

“Dat was in april 2019, nog voor er sprake was van corona. Een deel viel in de paasvakantie, maar ik stond soms ook op de set tijdens de schooluren. Het was voor mij alleszins een superervaring om begeleid te worden door topregisseurs en om ervaren acteurs aan het werk te zien. 

Wat vond je de leukste scène om te spelen? 

“Dat was ergens op een school, met andere kinderen erbij. Onder meer met Lily Cools, een vriendin van mij die ook in onze gemeente woont. Toen ze iemand zochten voor die rol, hebben wij Lily aangeraden. Ze is één keer auditie komen doen en dat was meteen in orde. Helaas knippen ze altijd héél veel in een film en zijn de gesproken stukjes van Lily eruit gelaten. Maar ze komt wel nog in beeld!” 

De film ging in oktober in première op het filmfestival van Gent. Hoe was het om erbij te zijn? 

“Best spannend, want het was ook voor mij de eerste keer dat ik de volledige film kon bekijken. Het is wel raar om jezelf op groot scherm te zien. Achteraf kreeg ik van de aanwezigen ook complimenten en dat was wel plezant. Het was ook tof om na meer dan een jaar nog eens de andere acteurs te zien. De film zelf is door de inhoud wel best heftig en eigenlijk niet zo geschikt voor kinderen van mijn leeftijd.” 

Heb je nu de smaak te pakken van het acteren en wil je er nog meer mee doen? 

“Ik wil later een beroemde actrice worden, liefst zelfs in Amerika. Ik vind dat een heel tof land: de taal, de steden, de natuur, … Ik besef natuurlijk wel dat het heel moeilijk is om daar door te breken. Dus als dat niet lukt, word ik misschien stewardess zodat ik vaak naar Amerika kan vliegen. Of misschien open ik wel een bruidswinkel, dat lijkt me ook wel tof.” 

 Olivia Landuyt