Maak kennis met de filmwerkgroep van cc Binder

22
jan
2024
FIlmwerkgroep

Elke dinsdagavond kun je een film meepikken in cc Binder. Een werkgroep van vrijwilligers wikt en weegt wat daar op het witte doek verschijnt. Eén van hen is Bjarne Meskens (27) uit Puurs.

 

Hoe bepaalt de werkgroep welke films getoond worden?

“We kiezen vooral voor films die een breed publiek aanspreken. En we variëren in het genre: bijvoorbeeld een historisch verhaal, een boekverfilming, af en toe eens een film uit de andere kant van de wereld, ... Ook spelen we in op de actualiteit. Zo probeerden we nu al de winnaar van de Oscar-uitreiking in maart te voorspellen. Volgens ons gaat ‘Beste Internationale Film’ naar ‘The Zone of Interest’. Daarom programmeerden wij die alvast voor 12 maart, tickets bestellen kan al!”

Jullie programmeren veel Vlaamse films. Met succes, want die voorstellingen zijn vaak meteen uitverkocht.

“De Vlaamse film is inderdaad ontzettend populair. Kaskrakers zoals ‘WIL’ en ‘Het Smelt’ hebben we in het najaar meermaals gespeeld voor een volle zaal. Mensen vinden het tof dat ze de acteurs uit de film kennen én dat ze geen ondertitels hoeven te lezen. Die films krijgen ook veel aandacht in de media, waardoor je het gevoel krijgt dat je ‘m moet gezien hebben.”

 

“We programmeren vooral films die een breed publiek aanspreken”

 

Jullie hebben ook iets leuks in petto voor wie houdt van het minder populaire genre. Vertel!

“We doen mee met Film Fest Gent On Tour. In samenwerking met Film Fest Gent tonen we in cc Binder elke maand in avant-première een buitenbeentje van een markante filmmaker. Zo’n voorstelling wordt altijd ingeleid door een gastspreker die wat context schetst. Het is de ideale manier om minder gekende films te ontdekken.”

De werkgroep pakt bij een film al eens graag uit met een extraatje. Geef eens wat voorbeelden.

“We proberen van je filmbezoek een echte beleving te maken. Zo kon je na ‘Zillion’ aansluitend een feestje met een DJ bijwonen. Bij ‘Crash’ stelden we de echte auto uit de film tentoon in cc Binder. En wie eind maart naar ‘Napoleon’ komt kijken, krijgt het gelijknamige snoepje cadeau. Ook populair zijn onze matineevoorstellingen. Dan tonen we een film in de namiddag waarbij je nadien kunt genieten van een stukje taart.”

Jullie tonen ook jaarlijks een film in openlucht, vertel!

“Elke zomer zorgen we in Park Fort Liezele voor een drive-inmovie. Via een poll laten we het publiek vooraf kiezen welke film het wordt. Daar komt altijd veel volk op af: het is een unieke setting. Dankzij de samenwerking met Oldtimer Club Klein-Brabant zijn er ook heel wat oldtimers aanwezig. En je kunt ter plaatse een hapje en drankje kopen om het nostalgische gevoel van de drive-infilm helemaal te beleven.”

 

 “Ik kijk minstens één film per dag”

 

Waarom ben je lid van de filmwerkgroep?

“Al sinds mijn dertien jaar heb ik een grote passie voor films. Ik was niet het type om uit te gaan, maar ging liever naar de cinema. Ondertussen is het een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik kijk thuis minstens één film per dag: via een streamingplatform of op dvd. En ik ga ook één keer per week naar de bioscoop. Om het overzicht te bewaren hou ik in de app Letterboxd bij welke films ik zag en wat ik ervan vond. Ook schrijf ik reviews voor de filmwebsite www.fastforwardfilm.be en ben ik lid van de Unie van de filmkritiek.”

Bjarne Meskens

De Bindertip

De werkgroep is fan van álle films die ze programmeert. Maar de leden hebben natuurlijk hun favorieten. Die zetten ze in de kijker met hun eigen ‘Bindertip’ waarin ze je warm maken met een recensie. Kijk dus zeker uit naar het label ‘Bindertip’ in onze filmprogrammatie.

 

Kom kijken

De film is er elke dinsdag om 20u in cc Binder. Je betaalt zes euro voor een ticket (of vijf euro met je Vrijetijdspas). Je ticket kun je de avond zelf aan de kassa kopen. Maar wil je zeker zijn van een plekje? Reserveer vooraf via de webwinkel of aan de balie in het gemeentehuis.

De filmprogrammatie ontdek je hier.

 

Drie goede redenen om naar de film in cc Binder te komen

  1. Het is jouw cinema dicht bij huis. Geen verre verplaatsing nodig dus!
  2. Het is een pak goedkoper dan een bezoekje aan een grote bioscoop.
  3. Achteraf kun je gezellig nog iets gaan drinken in brasserie DEKOL, vlak naast de filmzaal.

Filmwerkgroep