Aspergeridders Hans Bourlon en Anja Van Mensel

24
mei
2024
aspergeridders1

Een nieuw aspergeseizoen vraagt om een nieuwe Aspergeridder. Deze keer kroonden we er zelfs twee tegelijk: Hans Bourlon en Anja Van Mensel, CEO’s van Studio 100. Ook zij behoren nu tot ons grafelijk genootschap om het witte goud in de kijker te zetten.

 

Zijn jullie liefhebber van de asperge? 

Anja: “Absoluut, al van kinds af aan. Wij hadden thuis een grote moestuin – inclusief aspergeberm. Mijn nonkel had zelfs een aspergekwekerij waar ik vaak langsging. Als er witte kopjes uit de bermen staken, mocht ik die weer toedekken. Fier als een gieter was ik dat ik mocht helpen!”

Hans: “In mijn streek was er geen traditie van asperges kweken. Maar wij aten thuis veel groenten en in het aspergeseizoen kwam het witte goud zeker op ons bord. Het werd geserveerd met een grote berg dampende aardappelen, stipt om 11.30u.”

 

“Mijn nonkel had een aspergekwekerij waar ik vaak langsging”

 

Bereiden jullie soms zelf asperges?

Anja: “Ik ben geen keukenprinses, maar asperges maak ik graag klaar. Ik haal ze gekuist bij de lokale aspergeboer zodat ik er niet veel werk aan heb. Dan nog wat gekookte eitjes en gerookte zalm erbij en je zet in geen tijd een superlekker gerecht op tafel.”

Hans: “Op njam!, ons kookkanaal, ontdek je veel verrassende aspergegerechten. Al laat ik het koken liever aan anderen over en neem ik de afwas voor mijn rekening. Het toffe bij asperges is dat je nauwelijks afwas hebt!”

 

Zeiden jullie meteen ‘ja’ op de vraag om Aspergeridder te worden?

Hans: “Eigenlijk wel, het was vooral het ridderaspect dat mij fascineerde. Als jonge gast liep ik geregeld rond in een ridderpak, op zoek naar onrecht. Ik grapte al dat Anja nu de jonkvrouw aan mijn zijde kon worden.”

Anja: “We waren eerder al aanwezig als gast op het galadiner waar Aspergeridders gekroond worden. Zo maakten we de riddering van Maarten Vancoillie en Jelle Cleymans mee en wisten we dus wat we mochten verwachten.”

 

“De asperge staat geregeld op het menu in ons bedrijfsrestaurant”

 

Zijn jullie nu van plan om de asperge extra onder de aandacht te brengen?

Anja: “Ik ben eigenlijk altijd al een goede ambassadeur geweest. Zo bevoorraad ik regelmatig vrienden die niet dicht bij een aspergeboer wonen.”

Hans: “De asperge staat ook geregeld op het menu in ons bedrijfsrestaurant. Onlangs ben ik drie keer mijn tas gaan vullen met aspergesoep, omdat ze zó lekker was. En er is ook een saladebuffet waar de asperges koud geserveerd worden.”

 

Jullie link met Puurs-Sint-Amands is het Studio 100 Pop-Up Theater. Vanwaar de keuze voor onze gemeente?

Hans: “De Pop-Up is vlot bereikbaar vanuit alle provinciën. Dat mensen makkelijk de weg ernaartoe vinden, is ondertussen wel bewezen. We verwelkomden al duizenden bezoekers voor verschillende shows. Als het van ons afhangt, blijven we graag nog lang op deze locatie vertoeven.”

aspergeridders

Het Aspergefestival duurt tot 24 juni. Recepten ontdekken, de aspergetuin in Hof van Coolhem bezoeken, zelf een aspergeberm aanleggen, …? Alle info over het witte goud vind je op www.aspergefestival.be.