Ridders van het Genootschap van de Asperge

Om ons witte goud extra in de kijker te zetten, bestaat er een ‘Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge’. Bij het begin van het Aspergefestival wordt er elk jaar een nieuw lid geridderd. Dat zijn bekende personen die een band hebben met onze gemeente en de asperge genegen zijn.

Maak kennis met de ridders … 

2024: Hans Bourlon & Anja Van Mensel 

Maar liefst twee nieuwe ridders in 2024: ceo's van Studio 100 Hans Bourlon en Anja Van Mensel worden geridderd tijdens het galadiner op 13 mei 2024. 

Hans Bourlon

Hans Bourlon is een Vlaamse ondernemer die bekend staat als medeoprichter van Studio 100. Samen met Gert Verhulst bouwde hij Studio 100 uit van een kleine productiestudio tot een internationaal fenomeen.

Anja Van Mensel

Anja kwam in 2004 aan boord bij Studio 100. In 2008 werd ze afdelingshoofd Tv & Film, en dus verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en de uitbouw van die afdeling, maar ook voor de inhoud van de producties. Haar verantwoordelijkheid bleef uitbreiden en zo nam ze ook de leiding over de afdeling Live Entertainment op zich. De afdeling Content Creation was geboren. Gert Verhulst en Hans Bourlon gaven Anja in 2013 het volledige vertrouwen om CEO te worden van Studio 100 Benelux. Sindsdien is ze eindverantwoordelijk voor alle activiteiten van het bedrijf in de Benelux. Naast CEO blijft Anja actief als Director Content Creation. In die functie stuurt zij dagelijks het team van scenaristen, regisseurs en artdirectors aan. Onder haar bezielende leiding wordt alle nieuwe content van Studio 100 (reeksen, films, figuren, formats, shows…) ontwikkeld. 

2023: Maarten Vancoillie

Maarten Vancoillie is radiomaker bij Qmusic én inwoner van onze gemeente. 

2022: Jelle Cleymans

Jelle Cleymans is zanger en acteur. Als kleine jongen maakte hij zijn tv-debuut in De Kotmadam. Daarna kreeg hij grote rollen te pakken als ‘Evert’ in de Ketnet-soap Spring en als Jens in de populaire één-serie Thuis. Jelle is ook een veelgevraagde musicalacteur. Hij was onder meer te zien in Kuifje40-45 en Daens. Jelles grootouders waren jarenlang de uitbaters van het voormalige café Klein-Brabant in Puurs. Hij komt dus al sinds jaar en dag op bezoek in de gemeente.

2019: Sabine Hagedoren

Sabine Hagedoren is de weervrouw van de VRT. Ze is geboren in Bornem en afgestudeerd als licentiaat scheikunde aan de voormalige Universitaire Instelling Antwerpen (UIA). Na 7 jaar in het onderwijs stapte ze over naar tv: op 6 oktober 1993 presenteerde ze daar haar eerste weerbericht. Later was ze ook te zien in programma’s als Vlaanderen Vakantieland en Klant en Klaar. Sabine is mama van 2 kinderen.

Sabine Hagedoren tijdens galadiner

2018: Laura Deloose

Laura Deloose uit Oppuurs speelt bij de Red Flames, onze nationale damesvoetbalploeg. Als vijfjarige trok ze voor het eerst haar voetbalschoenen aan bij FC Oppuurs. Daarna speelde ze voor FC Kontich. En sinds 2012 verdedigt ze de kleuren van Anderlecht. Op 23 mei 2015 speelde Laura haar eerste wedstrijd tegen Noorwegen voor de Red Flames. Ze maakte ook deel uit van Red Flames-selectie voor het EK Voetbal in 2017 waar ze 2 van de 3 groepswedstrijden speelde.

Laura Deloose tijdens riddering

2017: Ruben Van Gucht en Cathy Berx

In het feestjaar 2017, waarin Puurs zijn 725-jarig bestaan vierde, werden er twéé ridders aangesteld: Ruben Van Gucht en Cathy Berx.

Ruben Van Gucht, een streekgenoot, is sinds 2012 sportverslaggever bij de VRT. Hij studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en zette zijn eerste stappen in de mediawereld bij RTV en EXQI. Op 18 april 2015 werd hij tijdens het Gala van de Vlaamse Televisie Sterren gehuldigd met de ‘Rijzende Ster’. Weetje: Ruben stapte al meermaals mee in de Dodentocht.

Cathy Berx is provinciegouverneur van Antwerpen. Ze studeerde Rechten aan de Universiteit Antwerpen en behaalde daar in 1998 haar doctoraat. Sinds 2000 is ze docent aan diezelfde universiteit. Van 2003 tot 2008 was ze nationaal vicevoorzitter van CD&V en van 2004 tot 2008 zetelde ze in het Vlaams Parlement. Cathy Berx was toen ook topadviseur van voormalig premier Yves Leterme. Sinds 1 mei 2008 is ze gouverneur van de provincie Antwerpen. Daarnaast zetelt ze in de raad van bestuur van onder meer het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), Flanders Technology International (FTI) en de Hoge Raad van de Universiteit Antwerpen.

Cathy Berx en Ruben Van Gucht tijdens riddering

2016: Michel Moortgat

Michel Moortgat is CEO van de familiebrouwerij Duvel Moortgat in Breendonk waar hij de vierde generatie vertegenwoordigt. In 1998 nam hij samen met zijn broers de brouwerij over. Hun ambitie was om te groeien in de nichemarkt van premium speciaal­bieren door te investeren in kwaliteit, diversificatie en geografische expansie. Het bedrijf groeide van één merk en één landstrategie uit tot een complementaire productportefeuille met internationale aanwezigheid in meer dan 70 landen. Michel Moortgat zetelt in verschillende raden van musea en culturele instellingen en is lid van het Directiecomité van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen.

Michel Moortgat Aspergefestival

2015: Ben Roelants

Ben Roelants, die in Puurs-Sint-Amands woont, is een bekende tv-presentator. Hij studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en ging daarna aan de slag als journalist bij de regionale zender TV Brussel. Later trok hij naar het productie­huis Jok Foe waar hij onder leiding van Goedele Liekens de redactie verzorgde van het vtm-programma Recht Van Antwoord. Kort daarop ging hij aan de slag als presentator op jongerenzender JIM om daarna de overstap te maken naar de VRT. Daar werd hij vooral bekend om zijn reportages in het reisprogramma Vlaanderen Vakantie­land.

Ben Roelants Aspergefestival

2014: Clara Cleymans

Actrice Clara Cleymans brak in 2010 door bij het grote publiek met een rol in de populaire één-soap Thuis. In datzelfde jaar kreeg ze ook een podium in het vtm-programma Tegen De Sterren Op, waar ze uitpakte met sterke imitaties van onder meer Lady Gaga. Op 25 februari 2011 werd ze tijdens de Vlaamse Televisie Sterren bekroond met de ‘Rijzende Ster’. In 2014 stapte Clara in het huwelijksbootje en ondertussen is ze mama van een dochtertje Jeanne.

2013: Luc Morjaeu

Luc Morjeau uit Puurs-Sint-Amands is striptekenaar. Hij volgde Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen. Vanaf 2000 werd Luc Morjaeu één van de drie vaste medewerkers van Jef Nys voor Jommeke. Later vroeg Hans Bourlon van Studio 100 hem om de tekenstudio daar verder te begeleiden en uit te bouwen. En in 2005 kreeg hij de vraag van Studio Vandersteen om de leiding van de studio op zich te nemen. Tot op vandaag staat hij aan het hoofd van het tekenteam van Suske en Wiske, de populairste strip van de Benelux. Wist je dat hij het wapenschild van Puurs én Puurs-Sint-Amands heeft ontworpen?

2012: Jan Winters

Jan Winters was in de voormalige gemeente Puurs schepen van Cultuur tot 2011. Daarnaast hij Jan adjunct-kabinetschef toen Kris Peeters minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur was. Jan was ook jarenlang voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Jeugddorp Vijverbos.

2011: Annemie Turtelboom

Annemie Turtelboom is een voormalige Belgische politica bij de Open VLD. Van 25 juli 2014 tot 29 april 2016 was Annemie viceminister-president van de Vlaamse regering en minister van Begroting, Financiën en Energie. Voordien was ze minister van Justitie. Ze was gemeenteraadslid in Puurs van 2000 tot 2012. In de tien jaar voor haar politieke loopbaan doceerde Annemie Economie aan de KH Leuven waar ze opleidingshoofd werd en zich vooral op marketing en statistiek toelegde.

2010: Kris Peeters

Kris Peeters uit Ruisbroek is een bekende CD&V-politicus. Hij studeerde onder meer Rechten, Wijsbegeerte en Accountancy. Voor zijn politieke carrière stond hij meer dan tien jaar aan het hoofd van UNIZO, de unie van zelfstandige ondernemers. In 2004 werd hij gevraagd om minister te worden van Openbare Werken, Havens, Energie, Leefmilieu en Natuur. Vandaag zetelt hij in het Europees Parlement. Kris Peeters is gehuwd met Ann en vader van Karel.

2006: Jos De Donder

Jos De Donder is lid van de Kerkraad van de parochie Puurs Sint-Pieter. Hij is auteur van 'Het Louis De La Haye-orgel 1723 Sint-Pieterskerk Puurs' en van 'De geschiedenis van de Puurse Sint-Pieterskerk, Parel van Klein-Brabant’. 

2005: Ferdy Debecker

Ferdy Debecker is chef van restaurant Eyckerhof in Bornem waar je proeft van de klassieke Franse keuken. Het restaurant is landelijk gelegen in het groen langs de aspergeroute. Ferdy en zijn vrouw Ann streven naar een informele sfeer met klasse waarbij jong en oud zich goed voelen. De klassiek vernieuwende keuken werd al meermaals bekroond, zo heeft Ferdy een Michelin-ster op zak en krijgt hij jaar na jaar hoge punten in de Gault & Millau. In 2019, 2020 en 2021 is Ferdy bovendien ook peter van het Aspergefestival!

Ferdy Debecker geridderd

2004: Jos Geuens

Jos werd in 1982 sp.a-schepen in Balen, bevoegd voor Sport, Jeugd en Informatie. Hij werd provincieraadslid en in 1985 gedeputeerde Financiën, Begroting, Recreatiecentra, Groendomeinen en Leefmilieu. Met zijn lange staat van dienst was hij de ancien in de deputatie. Zijn mandaat liep tot 2012. Hij was ook sp.a-voorzitter voor de provincie Antwerpen, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP), voorzitter van de raad van bestuur van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn, lid van de raad van bestuur bij Cipal en lid van de raad van bestuur bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

2003: Harry Beuckelaers

Harry Beuckelaers is ere-schepen van Puurs en ere-ondervoorzitter van de Antwerpse Provincieraad. In 1981 werd hij verkozen in de Antwerpse Provincieraad om na de verkiezingen vanaf 1987 lid te worden van het dagelijks bureau van de provincieraad.

In 1989 zetelde Harry Beuckelaers voor de CVP in de Puurse gemeenteraad. Hij werd onmiddellijk lid van het schepencollege waar hij onder andere de bevoegdheden Mobiliteit, Openbare Werken en Toerisme combineerde. Harry werd in 1990 voorzitter van Toerisme Klein Brabant-Scheldeland. De promotie van het fietstoerisme en van de Klein-Brabantse streekproducten waren zijn aandachtspunten. Zo was hij de initiatiefnemer voor het eerste Puurse aspergefestival onder de naam 'ASPUURSGE’.

2002: Dina Tersago

Dina Tersago, geboren en getogen in Puurs, mocht in 2001 het kroontje van Miss België opzetten. Zo werd ze meteen gelanceerd voor een succesvolle carrière in de media. Al sinds 2004 is ze de presentatrice van het populaire vtm-programma Boer Zoekt Vrouw. Dat presenteert ze tot op vandaag, nu in duo met An Lemmens. In 2006 won Dina de allereerste editie van het vtm-programma Sterren Op De Dansvloer. In 2012 mocht ze zelf in de jury zetelen van datzelfde programma. Dina is mama van zoontjes Isak en Thor.

Dina Tersago geridderd

2001: Frans Vertongen

Frans Vertongen is een echte aspergekenner. Hij bestudeerde de geschiedenis van de groente door de eeuwen heen. En focuste daarbij vooral op de rol van het witte goud in de Europese schilderkunst. Daar schreef hij zelfs een boek over: 'Aspergus in de geschiedenis van de plantkunde in de Europese schilderkunst van de 17de eeuw'. De asperge is voor Frans een pure passie. Want van opleiding is hij ingenieur: hij werkte zijn leven lang als industrieel bedrijfsleider.

2000: Koen Van den Heuvel

In 1997 werd Koen burgemeester van het voormalige Puurs. Met een doordachte visie liet hij de gemeente openbloeien en zette hij ze commercieel op de kaart. In 2004 werd Koen Vlaams volksvertegenwoordiger voor de kieskring provincie Antwerpen, met een specialisatie in financiën en begroting, innovatie en werk. In 2012 werd hij de CD&V-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. En in 2019 volgde hij partijgenote Joke Schauvliege op als Vlaams Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw.