Asperges uit eigen moestuin

Niets zo lekker als asperges uit eigen tuin

Zelf aspergebermen in je tuin? Tuurlijk! Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Ga aan de slag, wij helpen je op weg.

Waar in je (moes)tuin?

Witte asperges verkiezen een lichte, goed doorlatende grond. Kies een stukje grond met zo weinig mogelijk schaduw. Zo warmt de grond goed op en kun je vroeger oogsten.

Asperges vragen ruimte, zowel in de diepte (wortels), de hoogte (het loof in de zomer), als in de breedte (rijafstand).

Een lichte grond is nodig zodat de wortels lekker diep kunnen groeien. Indien nodig spit je de grond om. Dat is ook het goede moment om de grond te bemesten.

Aspergeplanten de grond in

Je kunt de aspergeplant natuurlijk zelf inzaaien en opkweken. Maar om te beginnen is het kopen van een aspergeplant bij de lokale kweker een goed optie.

Asperges worden geplant in maart, tot uiterlijk half april. Maak een geul, zo’n 70 cm breed en 20 cm diep. Zorg dat de aarde in de geul goed los is. Leg om de 30 cm een aspergeplant in de geul. Spreid de wortels open. De kop (in het midden) van de plant wijst naar boven. Neem je tijd om de planten goed te positioneren in de voren.

Dek de wortels voorzichtig af met een laagje grond. Zo, nu zitten de plantjes al 20 cm onder de grond.

Groei groei groei!

In het eerste en tweede jaar na aanleg van je berm, kun je nog niet oogsten. De aspergeplanten hebben tijd nodig om sterk te worden. Geduld is de boodschap!

Eerste jaar: laat het loof in de zomer maar groeien. In november haal je het afgestorven loof weg.

Tweede jaar: in het voorjaar, begin april, starten we met de aanleg van de iconische aspergedam of -berm. Maak ze zo’n 25 cm hoog. Haal in november opnieuw het loof weg.

Derde jaar: Om de grond sneller te doen opwarmen, kun je de berm losmaken en wat grond weghalen. Maar zie je de eerste stengels verschijnen, dan maken we dé dam op volle hoogte: zo’n 35 tot 40 cm. De breedte is 60 cm onderaan en 35 cm bovenaan.

Yes, eindelijk oogsten.

Eind april zie je de eerste barstjes verschijnen bovenin de berm. Tijd om te oogsten!

Oogsten doe je met het juiste materiaal. Met de aspergesteker steek je in de berm, zodat je de asperge aan de voet losmaakt. Waar je het barstje zag, kun je de asperge nu in z’n geheel uit de berm halen.

Oogst op tijd: zorg dat de asperges niet de kans krijgen om hun kopje helemaal boven de berm uit te steken.

Het derde jaar kun je oogsten tot ongeveer 10 juni, dat betekent dat je zo’n vijf oogst. Vanaf het vierde groeijaar en alle volgende jaren oogst je tot 24 juni, Sint-Jan.