Achter de schermen van ons erfgoed

Ons verleden moeten we koesteren. Daarom hebben we een medewerker die zich ontfermt over ons erfgoed. Dat is Julie Decat (36): “Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt.”
Wat houdt je job in?
“Ik ben verantwoordelijk voor erfgoed uit óf over Puurs-Sint-Amands. Je hebt roerend erfgoed zoals schilderijen en onroerend erfgoed zoals kerken. Daarnaast is er funerair erfgoed zoals begraafplaatsen en houtig erfgoed zoals bomen. Tot slot heb je immaterieel erfgoed zoals een traditie. Het is mijn taak om al dat erfgoed op te sporen, erover te waken én het toegankelijk te maken voor het publiek.”
Waarom is erfgoed belangrijk?
“Het gaat om onze geschiedenis. Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt en hoe ons dat vormde tot wie we vandaag zijn. Onze gemeente is fier op het erfgoed dat ze heeft en zet er daarom sterk op in – met succes. Zo staat ons vernieuwde Museum Fort Liezele op de kaart in het nationale museumlandschap. Ook op het nieuwe Aspergepunt in Hof van Coolhem ben ik trots.”
“Onze gemeente is fier op het erfgoed dat ze heeft.”
Merk je dat erfgoed leeft bij de inwoners?
“Absoluut, meer en meer zelfs. We doen bijvoorbeeld graag mee aan Erfgoeddag en Open Monumentendag. Vroeger verwelkomden we dan vaak dezelfde enthousiastelingen. Maar de laatste tijd zien we er ook veel nieuwe gezichten in alle leeftijdscategorieën. Er is dus duidelijk interesse voor ons erfgoed en dat doet me plezier.”
Voor ons erfgoed hebben we ook een depot, vertel!
“Klopt, dat bevindt zich in de oude pastorie van Ruisbroek. Daar bewaren we boeken, foto’s, kunstwerken, … Veel daarvan wordt ons aangereikt door inwoners. Ofwel schenken ze ons dat definitief, ofwel geven ze het tijdelijk in bruikleen. Heb je thuis ook iets dat je in ons erfgoeddepot wil bewaren? Dan kun je daarvoor een aanvraag indienen via onze gemeentelijke website.”
“Ons erfgoeddepot herbergt heel wat schatten uit het verleden.”
Je kunt rekenen op de hulp van een werkgroep Erfgoed. Hoe zit dat?
“Dat is een groep van een tiental vrijwilligers met een passie voor ons verleden. Zo is de werkgroep de drijvende kracht achter ons erfgoeddepot, want het zijn zij die daar alles inventariseren en ordenen. En houden we een expo in onze gemeente? Dan zorgen de vrijwilligers voor de teksten en voorwerpen, plaatsen ze alles in de kasten, geven ze rondleidingen, … Hun ondersteuning is voor mij heel waardevol en ik wil ze daarvoor graag bedanken!”
Onze erfgoedtips Bezoek kerktoren In juli en augustus kun je de toren van de Sint-Pieterskerk in Puurs bewonderen. Halverwege hou je halt bij het driehonderdjaar oude Delahaye-orgel. Daarna klim je naar de beiaard waar je alles ontdekt over dit bijzondere instrument. Voor een bezoek schrijf je je op voorhand in. De zomerbezoeken zijn intussen volzet. De volgende gelegenheid is Open Monumentendag. Museum Fort Liezele Museum Fort Liezele is het best bewaarde fort uit de Antwerpse fortengordel. Je ontdekt er de rol van het pand tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het museum werd twee jaar geleden vernieuwd en opent nog twee extra zalen in juni! Meer info: www.fortliezele.be |
Vacatures
Wil jij net als Julie ook bij ons aan de slag?
Check je mogelijkheden!