Maria-ommegang trekt voor de 33ste keer door Kalfort

4
aug
2021

Al sinds de 17de eeuw dragen Kalfortenaren het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan jaarlijks door hun straten. Het coronavirus doorbrak vorig jaar de eeuwenoude traditie. Maar op zondag 29 augustus is er weer een ommegang – met enkele vernieuwingen.

Geslaagd concept krijgt enkele vernieuwingen

De Maria-ommegang lokt jaarlijks duizenden bezoekers naar Kalfort. Geschiedenis, folklore en devotie komen er samen in een geslaagd concept. De processie met honderden figuranten wordt dit jaar lichtjes aangepast. Luk Schokkaert van het ommegangcomité: “Voor het eerst openen we de ommegang meteen met het Mariabeeld dat traditioneel gedragen wordt door acht vrouwen. Daarna word je ondergedompeld in duizend jaar geschiedenis waarbij negenhonderd figuranten historische taferelen uitbeelden. De ommegang vertrekt, net als in de allereerste jaren, in de Guido Gezellelaan – en dat om 14u in plaats van in de voormiddag. Er zijn ook toonplaatsen met livecommentaar: aan de vernieuwde tribune bij de kerk en op de hoek van de Schipstraat en Kalfortdorp.”

Ommegang is eeuwenoude traditie

De band tussen Kalfort en Onze-Lieve-Vrouw ten Traan gaat ver terug. Luk Schokkaert: “In de twaalfde eeuw was hier een relikwie met de tranen van Christus. Pelgrims van heinde en ver kwamen daarnaar kijken. Toen het verloren ging in de zestiende eeuw stimuleerden de kloosterzusters van Kalfort de devotie voor Onze-Lieve-Vrouw ten Traan die werd aangeroepen tegen oogziektes en heesheid. Al snel werden daaraan enkel mirakels toegeschreven. Rond 1600 trokken de Kalfortenaren voor het eerst in processie door hun dorp met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan dat in de plaatselijke kapel werd vereerd. Een jaarlijkse traditie die alleen werd doorbroken door de Franse bezetting én … corona. Dat was een grote teleurstelling voor alle Kalfortenaren. We zijn opgelucht dat de versoepeling van de coronamaatregelen de ommegang  weer toelaat.”

Kalfort Kermis bruist van de activiteiten

De Maria-ommegang is onderdeel van Kalfort Kermis. Tien dagen lang valt er van alles te beleven. Luk Schokkaert: “Je kunt een liturgische viering bijwonen in de kerk. Er is een wandel­tentoonstelling die je meevoert door Kalfort. En natuurlijk is er onze volkskermis pur sang boordevol activiteiten zoals een loopronde en ‘Kalfort Zingt’.”

Meer info?

Programma bedevaartweek

32ste Maria-avond

Vrijdag 27 augustus – 19.30u.
M.m.v.het Zangkoor Onze-Lieve-Vrouw ten Traan Kalfort

Openingsmis bedevaartweek

Zaterdag 28 augustus – 17u.

33ste Maria-ommegang

Zondag 29 augustus – vanaf 14u.

Eucharistievieringen

Zondag 29/08 om 11u.
Maandag 30/08 om 19u.
Dinsdag 31/08 om 19u.

Woensdag 01/09 om 19u.
Donderdag 02/09 om 14u. en 19u.
Vrijdag 03/09 om 19u.
Zaterdag 04/09 om 17u.

Lof

Maandag 30/08: om 15u.

Speciale bedevaarten

Maandag 30/08: Blaasveld/Wintam/Weert (15u.) en parochie Puurs (19u.)

Dinsdag 31/08: parochies Bornem, Sint-Amands en Willebroek (19u.)

Tentoonstelling

Wandeltentoonstelling
Van zondag 15 augustus t.e.m. zondag 26 september.

Terugkomdag ommegang

Woensdag 01/09 om 20u. (Dorpshuis Vrededaal)

Kalfort kermis

Van vrijdag 27 augustus t.e.m. zondag 5 september
Het programma vindt u op www.kalfortkermis.be.