Grote historische Maria-ommegang in Kalfort

26
apr
2024
RB_ABD_2134_Kalfort

Al sinds de 17de eeuw dragen Kalfortenaren het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan elk jaar in processie door hun straten. In de loop der tijden veranderde de optocht meerdere keren van uitzicht. Zo hielden de Kalfortenaren de traditie rond hun patroonheilige met succes in leven. Tot op vandaag verenigen zich honderden jonge en oudere dorpsgenoten en sympathisanten rond een inhoudelijk sterk en gemeenschapsvormend evenement. Op zondag 25 augustus 2024 om 14 uur vindt een nieuwe grote historische ommegang plaats.

Honderden kleurrijk uitgedoste figuranten beelden belangrijke taferelen uit de geschiedenis van Kalfort uit. Deze geschiedenis haakt sterk in op de verering van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, die de identiteit van het dorp versterkte. Het is een religieuze geschiedenis, maar ook veel meer dan dat. Want de jaarlijkse processie en kermis waren eeuwenlang de hoogtepunten van en een stimulans voor het dorpsleven. Het is een lokale geschiedenis, maar toch ook ruimer. Historische gebeurtenissen zoals de invloed van de cisterciënzerabdij van Hemiksem, de pest in de 16de eeuw en de Franse overheersing op het einde van de 18de eeuw waren niet beperkt tot Kalfort.

De meer dan vijftig groepen bestaan uit cisterciënzers en zusters, schepenen en ridders, pelgrims en bedevaarders, pestlijders en soldaten, volksmensen en notabelen, circusartiesten en kermisvierders... Reken ook op prachtig versierde praalwagens en kijk uit naar de troon van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, gedragen door acht Kalfortse dames.

In de ommegang stappen vele Kalfortenaren en heel wat deelnemers uit de wijde omgeving mee. Voor deze editie verwelkomen we ook het historisch genootschap Keizer Karel, de steltenlopers van Merchtem, het mannenkoor Tebasco uit Oudenaarde, spektakelgroep Vredon uit Aalst en de muziekgroepen De Soete Inval, Datura en de Kleine kornemuze.

Kalfort feest een hele week en ontvangt op een warme en gastvrije manier duizenden toeschouwers. Die zijn welkom op de Maria-ommegang, maar krijgen er een volkskermis pur sang boordevol activiteiten gratis bij. Er zijn dus vele redenen om op zondag 25 augustus naar Kalfort af te zakken.

Belangrijke data

  • Do. 13 juni 19u-20u30 Pasbeurt (Dorpshuis Vrededaal) Ma. 12 augustus 19u-20u30 Pasbeurt (Dorpshuis Vrededaal)
  • Zo. 18 augustus t.e.m. zo. 8 september Tentoonstelling “Klant is koning. Middenstand in Kalfort”
  • Ma. 19 augustus 19u-20u30 Pasbeurt (Dorpshuis Vrededaal)
  • Vr. 23 augustus t.e.m. zo. 1 september Kalfort Kermis
  • Za. 24 augustus 17u Openingsmis bedevaart met het Cappella di Alberto
  • Zo. 25 augustus 14u 36ste Maria-ommegang