Alles over 730 Puurs

10
mrt
2022

Precies 730 jaar geleden, in 1292, kreeg Puurs een "keure". Dat moment wordt beschouwd als het ontstaan van Puurs. In 2022 feest gemeente Puurs-Sint-Amands daarom het hele jaar lang. En dat feestjaar komt als geroepen: we hebben het allemaal verdiend. Optredens, openingsfeesten, parades en stoeten vullen het programma. Puurs-Sint-Amands maakt meteen ook de grote namen van Pukema en de Zomer van bekend.

Alles over 730 Puurs lees je op www.730puurs.be.

We hoeven het niet onder stoelen of banken te steken: de voorbije periode was zwaar. Iedereen heeft zorgeloze ontspanning verdiend. Het is tijd om elkaar weer te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Feestjaar 730 Puurs komt dus écht als geroepen. We schieten nu echt uit de startblokken. De eerste Feestparade met reuzenstoet was zo’n succes in 2017, dus komt er een tweede editie op 3 juli. Maar ook de zomerconcerten en Pukema zorgen voor onvergetelijke zomeravonden. 

Nadat in 2017 maar liefst 50 nieuwe beiaardklokken werden ingehuldigd, is het tijd voor een primeur: de eerste beiaardcantus op het Kerkplein op 29 april. Dan volgt het Aspergefestival met galadiner en het Aspergedorp. We vieren tien jaar Dorpshart op 1 oktober én de opening van het nieuwe museum Fort Liezele op 11 november. Ook sportpark De Schans krijgt een heus openingsfeest.


Hef het glas tijdens de beiaardcantus

Studentenliederen meezingen op de tonen van een beiaard. In Leuven en Gent doen ze het al langer. Hoog tijd dus voor de allereerste beiaardcantus in Puurs-Sint-Amands!
 
Op vrijdag 29 april speelt de beiaardier liederen uit de codex, een traditioneel liedboek voor studenten. Bedoeling is dat de mensen op het Kerkplein uit volle borst meezingen. Voorzangers zullen de liederen inzetten en alles in goede banen leiden, daarvoor komt de band De Rekening langs. En via een groot scherm kun je de beiaardiers aan het werk zien, zodat er ook interactie is. Uiteraard wordt er voor drank gezorgd, wie wil kan dus een ‘ad fundum’ doen – al dan niet met alcohol, dat kies je zelf. Je krijgt trouwens een leuke beker met afbeelding van de beiaard mee naar huis.
 

Welkom op Lifestyle 2022, dé beleefbeurs in Park Fort Liezele

Op 5, 6, 7 en 8 mei verandert Park Fort Liezele in een grote openluchtbeurs. Daar valt van alles te beleven rond lifestyle. Ook het Aspergedorp krijgt er een prominente plaats.
 
Geen beurs zonder standen. Op Lifestyle 2022 tref je er meer dan zeventig. Maak een praatje met tuinaannemers, keukenbouwers, wijnexperts, fotografen, autoverkopers, beddengoedspecialisten, … Op Lifestyle 2022 bruist het van de workshops. Je weerstand versterken, je oude kleren een tweede leven geven, ademhalingsoefeningen doen, yogabewegingen aanleren, gezond koken, mediteren, een klankbad nemen, … Dit is hét moment om iets nieuws te proberen.
 
Eén van de hoogtepunten van Lifestyle 2022 wordt zonder twijfel het concert van Casco Phil op zaterdag 7 mei. Dit filharmonisch orkest van veertig muzikanten trakteert je op klassieke klanken terwijl de zon ondergaat in Park Fort Liezele. Een unieke ervaring! De avond afsluiten doe je met een culinair hapje.
 
Te midden van Lifestyle 2022 rijst het Aspergedorp uit de grond op 6, 7 en 8 mei. De beste koks uit de regio gaan er aan de slag met ons witte goud. Aan hun luxueuze standen proef je gerechtjes van topkwaliteit. Blikvanger in het Aspergedorp is Ferdy Debecker, hij is chef van sterrenrestaurant Eyckerhof en peter van ons Aspergefestival. “Zelf eet ik de asperge het liefst in alle eenvoud: met wat boter. De kunst zit ‘m vooral in de juiste kooktijd. Ik merk dat de groente vaak te hard geserveerd wordt, waardoor ze nog kraakt als je erin bijt. Geef mij maar zachte asperges die smelten in je mond.”  

Op maandag 16 mei tovert cc Binder zaal Spil om tot sterrenrestaurant. Chef-kok Ferdy Debecker serveert de beste aspergegerechten op het Galadiner. De opbrengst van dat diner gaat naar Bednet.
 
Het Aspergedorp is onderdeel van het Aspergefestival. Dat loopt van eind april tot eind juni in Puurs-Sint-Amands.
 

Laat de parade niet aan je voorbijgaan

Op zondag 3 juli komen de feestparade én de reuzenstoet terug. Als je er vijf jaar geleden al bij was, dan weet je dat je dit niet mag missen. Vrijwilligers, lokale verenigingen en professionele organisaties zetten hun schouders onder de stoet.
 
De stoet is gebaseerd op een aantal inwoners die iets betekend hebben in de geschiedenis van Puurs-Sint-Amands. We vertrekken vanuit de keure van Puurs, maar intussen heten we natuurlijk Puurs-Sint-Amands. Elke Puurs-Sint-Amandse woonkern wordt op een unieke manier in de kijker gezet.
 
Puurs kunnen rekenen op honderden vrijwilligers. Het parcours wordt zo’n twee kilometer lang. Je zult ogen te kort komen! Zoek op zondag 3 juli je ideale plekje uit. Of koop een ticket voor de tribune op het Dorpshart, zo mis je niets. De komende maanden vind je steeds meer info over de parade op www.730puurs.be.
 
Deel twee die dag: de reuzenstoet. Meer dan 50 reuzen zakken op 3 juli af naar Puurs centrum. Ze komen uit het hele land én zelfs uit het buitenland. Sommigen rollen, anderen worden gedragen. De ene is maar enkele meters groot, anderen zijn werkelijk reusachtig.


8 woonkernen, 8 zomerconcerten

Er bestaat geen betere manier om de acht woonkernen van Puurs-Sint-Amands te leren kennen: de hele zomer maak je plezier tijdens de gratis zomerconcerten.

  • Zaterdag 25 juni – Puurs – Laura Tesoro
  • Zaterdag 9 juli – Breendonk – Camille
  • Zaterdag 16 juli - Ruisbroek – Flip Kowlier
  • Zaterdag 30 juli – Oppuurs – Eva De Roovere
  • Zaterdag 6 augustus – Lippelo – The Starlings
  • Zaterdag 13 augustus – Liezele – Het Zesde Metaal
  • Zaterdag 3 september – Kalfort – Kalifiesta
  • Zaterdag 10 september – Sint-Amands – Bart Kaëll

De 49ste editie van Pukema

Kers op onze zomertaart? Dat is traditiegetrouw Pukema. Want dan wordt Puurs centrum om tot één grote feestzone. Ook dit jaar weer met concerten van klinkende namen die we hier in primeur prijsgeven. Tijdens het weekend van 16, 17 en 18 september staat het Dorpshart weer in vuur en vlam. Op zaterdagnamiddag zetten de razendpopulaire enthousiastelingen van #LikeMe de boel op stelten. ’s Avonds klimmen kleppers als The Clement Peerens Explosition en Les Truttes op het podium. Ook aan het stationsplein geniet je een weekend lang van allerlei concerten.
 
Ook dit jaar smul je van straatactsdansvoorstellingen en ambachtendemo's. Bezoek ook de circuszone, kuier over de feestmarkt en plof je neer aan de strandbar. Op zondag zal Puus Pruuft je honger stillen.

Dat is natuurlijk niet alles: we vieren de opening van de nieuwe brede school, de Academie, op 14 mei. Op 13 en 14 mei geniet je van het concert 'PUUR ACADEMIE & Maureen' in sport- en evenementenhal Binder. Van 23 juni tot 3 juli komt STROOM, festival in de Scheldevallei naar de Kaai in Sint-Amands. Op vrijdag 16 september vieren we samen 1000 jaar Harmonie. Wist je dat het Dorpshart ondertussen al 10 jaar bestaat? Op 1 oktober bouwt Puurs-Sint-Amands daar een feest! In het weekend van 11 november openen in Fort Liezele het gloednieuwe museum, samen met het Vredesfeest. Op 6 december opent de Winterbar & Ijspiste. Dat is meteen ook het startschot van de Winter van Puurs-Sint-Amands. De winter zit propvol leuks: optredens, theater, prachtige winterverlichting en nieuwjaarsrecepties. Het winterprogramma is meteen het startschot van een nieuw feest: 725 jaar Ruisbroek

Alles over 730 Puurs lees je op www.730puurs.be.