Puurs-Sint-Amands breidt Boekstart verder uit

25
nov
2022

Tijdens de Voorleesweek, van 19 tot 26 november, viert Puurs-Sint-Amands de eerste verjaardag van het Boekstart-project. Het eerste Boekstart-jaar was een groot succes. Dus breiden de bibliotheek en Huis van het Kind het project verder uit. 

Boekstart is een initiatief van Iedereen Leest. In Puurs Sint-Amands zijn het Huis van het Kind en de bibliotheek trekkers van het project, consultatiebureau Kind en Gezin zorgt voor de verdeling. Tot nu toe deelden we op twee momenten boekenpakketten uit: eentje wanneer het kindje 6 maanden is, en een tweede rond 15 maanden. Zo ontdekken ouders heel vroeg boekjes voor hun baby én het aanbod in de bibliotheek. 

Vanaf de Voorleesweek wordt het Boekstart-project uitgebreid. Want ook na de eerste kennismaking met (voorlees)boekjes is het belangrijk dat kinderen én hun ouders blijven lezen. Boekstart zorgt voor extra contactmomenten tussen de bib en ouders van jonge kinderen. 

Bij het instappen in de kleuterklas krijgen de kindjes informatie mee naar huis én een kleurplaat. Een bezoekje aan de bib met ingekleurde tekening verdient een gratis boekje als beloning. Hopelijk hebben de ouders én de kleuters de smaak daarna te pakken en blijven ze de bib bezoeken. Lidmaatschap bij de bibliotheek is gratis voor iedereen onder de 18 jaar. Samen met de scholen en ouders zet de bib verder in op leesbevordering doorheen de kindertijd.

 

Waarom Boekstart

Boekstart wil ouders met hun kinderen laten genieten van boeken. Dat is leerrijk én gezellig. De woordenschat van baby’s en peuters die veel woorden horen, groeit razendsnel. Bovendien leert je kind niet alleen meer maar ook andere woorden wanneer er boeken aan te pas komen. En er is meer. Als je al vanaf heel jong met je kind praat en samen in boekjes kijkt, heeft hij het later makkelijker op school. Dat is zelfs bewezen.

Maar bovenal is samen in boekjes kijken gezellig. Dicht bij mekaar zitten, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen... Het versterkt de band tussen ouders en kinderen. Het is pure ‘kwaliteitstijd’, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Meer info op www.boekstart.be
 

Voorleesweek

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zet Iedereen Leest graag het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Voorlezen maakt echt het verschil. Eén kwartier, elk kind, elke dag. In 2022 loopt de Voorleesweek van 19 tot 27 november. 

Meer info op voorleesweek.be.