STROOM: Klankspotting - Soundwalk

Digitale klankwandeling langs de Schelde
Een unieke wandeling langs de Schelde, waarbij je via de gratis app Echoes.xyz, die gebruik maakt van geolocatie, bijzondere soundscapes van componist Joris Blanckaert te horen krijgt. Blanckaert is behalve componist en geluidskunstenaar ook opgeleid als burgerlijk ingenieur en sinds 2000 als waterloopkundig ingenieur betrokken bij het Sigmaplan.

Een rivier als de Schelde vervult veel functies: koopvaardij, recreatie, aanvoer van water, afvoer van overtollig water, biodiversiteit. In ruil vraagt de rivier ook wel iets terug. Ruimte bijvoorbeeld, ruimte om te kronkelen, of om te overstromen in de winter. We zijn ons niet altijd bewust van het levende systeem van zo’n getijderivier.

Met Streaming Soundies laten we de stem van de vallei horen. De vele ritmes die de rivier speelt: van de seizoenen, van de zon en de maan. De stem van het water dat ruimte vraagt: van de kolkende stroom tot de expanderende stoom. In de komende maanden en jaren worden geluiden verzameld in de Scheldevallei, impressies en expressies, ‘gegeotagged’ en geüpload op een kaart van de Scheldevallei. Langzaam groeit Streaming Soundies tot een Instagram van het water, een netwerk van leven met soundies als selfies. Neem een smartphone, neem een hoofdtelefoon, en ga op zoek naar de pokémons van de Scheldeklanken.

Meer info: https://bit.ly/UIT-Soundwalk

Waar

Scheldevallei

Kaai
2870 Puurs-Sint-Amands

Prijs

Gratis

Organisatie

STROOM, Festival van Vlaanderen Gent & Historische Steden

Bijlokekaai 8, bus 9
9000 Gent