Puurs-Sint-Amands viert Aspergefestival 2022

21
feb
2022

In Puurs-Sint-Amands ligt de bakermat van de asperge. Naar goede gewoonte wordt dat gevierd met het Aspergefestival. 

Het startschot: de symbolische overhandiging van de eerste asperge aan de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx. Daarvoor mag het Aspergefestival rekenen op drie grootmeesters. Noem hen gerust ambassadeurs van het witte goud. De huidige generatie grootmeesters bestaat uit: Levi De Mul, Bjorn Cloostermans en Mascha De Wolf. Zij wonen alle drie in Puurs-Sint-Amands en hebben een bijzondere band met de asperge

Aspergedorp in Lifestyle 2022

Het gekende Aspergedorp verhuist dit jaar naar Park Fort Liezele en gaat door op 7 en 8 mei. De beste koks palmen er de luxueuze standen in en serveren de bezoekers aspergegerechten van topkwaliteit. Natuurlijk is peter van het Aspergefestival en sterrenchef Ferdy Debecker er bij.

Bovendien wordt het Aspergedorp onderdeel van het exclusieve event ‘Lifestyle 2022’. Wat daar nog te beleven valt? Yogaworkshops, meditatiesessies, optredens, … En er zijn wel honderd stands op deze lifestylebeurs met bijvoorbeeld gezonde voeding, ecologische juwelen en toffe schilderijtjes. Een feest voor levensgenieters! 

Galadiner door sterrenchef Ferdy Debecker

Wie graag uitgebreid tafelt, kan zich laten gaan tijdens het galadiner op 16 mei. Ferdy Debecker, peter van het festival en chef-kok van sterrenrestaurant Eyckerhof, laat je genieten van een zesgangenmenu. Uiteraard telkens met de asperge in de hoofdrol. Je kunt een plek of ineens een hele tafel reserveren.

De opbrengst van de hele avond gaat naar Bednet. Bednet verbindt langdurig zieke kinderen online met de school en hun klasgroep, zodat ze ook en ondanks hun ziekte, kunnen blijven bouwen aan wie ze willen zijn. 

De riddering van Jelle

Om het witte goud extra in de kijker te zetten, werd het ‘Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge’ in het leven geroepen. Elk jaar wordt een nieuw lid geridderd. Dat zijn bekende personen die een band hebben met onze gemeente en de asperge genegen zijn. In 2022 zal Jelle Cleymans eindelijk geridderd worden, tijdens het galadiner op 16 mei.

Smullen maar!

"Liefhebbers van onze edele groente kunnen terecht op www.aspergefestival.be. Je vindt er alles om het water in je mond te doen lopen. Ik ga de recepten van de peters en meters van het Aspergefestival zeker eens proberen. En als ik eens geen zin heb om zelf te koken? De horecazaken uit de streek toveren elk aspergeseizoen de lekkerste gerechten op tafel", zegt Hilde Van der Poorten, schepen van lokale economie. 

Ook het andere asperge-streekgerecht doet eer z'n intrede: de Puurse Wittekop: kaas gemaakt van rauwe koemelk en asperges. De witte vorm verwijst naar de kleur van de groente, terwijl het bruine etiket de grond symboliseert. 

Op pad in dé aspergestreek

Maak vanop de fiets kennis met de aspergeteelt dankzij de Aspergeroute. Die voert je langs de mooiste parels van Puurs-Sint-Amands, Bornem en Londerzeel. Een heerlijke tocht van 40 kilometer. kom je in de buurt twee aspergeboeren tegen: 

Ga in het Hof van Coolhem op verkenning in de historische aspergetuin. Een unieke ervaring! Midden in groendomein krijg je een klare kijk op het ontstaan van de ‘Asperges de Calfort’. De talrijke infoborden en een luisterfragment onthullen je alle geheimen van de teelt. 

Asperges de Calfort

Het was vrachtvervoerder Henri Meersman die aan het einde van de negentiende eeuw de allereerste asperge plantte in het Hof van Coolhem. Dat deed hij op vraag van de Mechelse familie Van de Wiele, die toen eigenaar was van het domein. Henri Meersman verdeelde ondertussen meer en meer aspergezaad onder de landbouwers in Kalfort. Een welgekomen groente, want in die periode was de vlasteelt uitgestorven en andere gewassen waren moeilijk te telen in de zanderige bodem hier.

Het Aspergefestival loopt van half april tot en met 24 juni (Sint-Jan).