Open Monumentendag 2024

24
jun
2024
OMD-2024-Post-Square-Trein

Tijdens de Open Monumentendag op zondag 8 september is er heel wat te doen en te zien in Puurs-Sint-Amands. Alle activiteiten zijn helemaal gratis. Maak je keuze of beleef ze gewoon àllemaal!

Handig overzicht

Je vindt alle activiteiten in een handige brochure. Haal die binnenkort op in één van de toeristische infopunten, in het gemeentehuis of in de bib. 

Download de brochure in pdf (binnenkort)

Op weg naar de werf van Fort Liezele

 • Fortbaan 2, Puurs
 • Gratis

Vanaf 1908 werd in Liezele een fort gebouwd. Voor die betonnen mastodont was een enorme massa bouwmateriaal nodig. De aannemer legde speciaal voor dat doel een spoorwegverbinding aan tussen het station van Puurs en het fort. Tijdens recent archeologisch onderzoek kwamen de resten van die spoorlijn weer aan de oppervlakte. In de audiovisuele zaal van Fort Liezele werp je een blik op de werken en de tijdelijke route die de bouw van het fort mogelijk maakte.

Combineer je bezoek aan de expo en ontdek meteen het unieke museum. Tickets koop je ter plaatse of op voorhand via www.fortliezele.be.

Meer info  

Maak een rit met de stoomtrein

 • Verschillende opstapplaatsen
 • Gratis

En route! Maak een reis naar het verleden met een historische stoomtrein. De stoomtrein én dieseltrein rijden gratis op Open Monumentendag. Ze houden halt in Sint-Amands. De hele dienstregeling met specifieke uren vind je op www.stoomtrein.be.

Ontdek de dienstregeling  

De stoomtrein rijdt trouwens iedere zondag van juli tot en met september uit doorheen het Scheldeland.

Beklim de toren van de Sint-Pieterskerk

 • Kerkplein 1, Puurs
 • Gratis

Timothy Couck en Anysim Yavarouski bespelen de Puurse beiaard. Wist je dat er maar liefst 50 beiaardklokken in de toren hangen? De orgelconcerten worden verzorgd door Bart Jacobs. Huisbeiaardier Dina Verheyden neemt je mee voor een torenbezoek.

Meer info  

Ontdek de site van de Gansakkermolen

 • Sint-Amands
 • Gratis

Oude molen zoekt nieuwe thuis. Én vindt die in onze gemeente! Want langs de Scheldeboorden in Sint-Amands verwelkomen we binnenkort een molen uit Geel. Op de site in Sint-Amands stond vroeger ook een molen. Door de komst van de Gansakkermolen herstellen we het historisch landschap.

De molen wordt opnieuw maalvaardig en een echte toeristische trekpleister. Het zal een groen rustpunt vormen langs de Schelde waar veel wandelaars en fietsers passeren. 

Geef de molen een financieel duwtje

Om ervoor te zorgen dat de molen kan blijven draaien, zijn extra centen welkom. Wil jij je steentje bijdragen aan de heropbouw van de molen? Dat kan! Met een vrije gift (fiscaal aftrekbaar) word jij symbolisch mede-eigenaar van de Gansakkermolen.

Word mede-eigenaar  

Doe de Kapellenroute

 • In alle woonkernen van Puurs-Sint-Amands
 • Gratis

Raad eens hoeveel kapelletjes we telden in Puurs-Sint-Amands? Dat zijn er maar liefst 52! Het gaat om kleine en grote kapellen, gevelkapelletjes en boomkapelletjes.

Bezoek de kapelletjes in je buurt of trek er op uit en ga naar een Puurs-Sint-Amandse woonkern die je misschien minder goed kent. De makkelijkste manier om ze te ontdekken? Via de wandel- en fietsknooppunten natuurlijk! 

Download het overzicht (binnenkort)  

Maak kennis met het nieuwe Fablab

 • cc Binder, Puurs
 • Gratis

En route? Dat betekent dat alles en iedereen verbonden raakt. Laat technologie nu net ons grootste netwerk zijn.

De BENDER Makerspace (of Fabrication Lab) in Puurs is een open digitale werkplaats waar je je eigen creaties maakt. Je kunt er gebruik maken van lasersnijders, 3D printers, electronica, draaibanken, handgereedschap, naaimachines, printers, soldeerbouten en veel meer.

Het Fablab Klein-Brabant bevindt zich sinds kort in de kapel van Sjabi (ingang via cc Binder). Ontdek deze nieuwe creatieve plek tijdens je kapellenroute!

Naar de website van Fablab