Museum Fort Liezele wordt vernieuwd: een reis langs de Antwerpse fortengordels

27
sep
2022

Museum Fort Liezele krijgt een totale make-over. Het zal het verhaal brengen van de Antwerpse fortengordels en de rol daarvan in de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 1 mei 2023 ben je er welkom voor een moderne reis door de geschiedenis. 

Welk verhaal ontdek je in het museum? 

Het museum krijgt één rode draad: het verhaal van de Antwerpse fortengordels. Die speelden een belangrijke rol tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog. Want dankzij het weerwerk dat vanuit de forten geboden werd, kreeg het Belgische leger de tijd om zich terug te trekken naar de Westhoek. Toch bleef de rol van de fortengordels onderbelicht in de geschiedschrijving. Als best bewaarde fort brengen we daar eindelijk verandering in. 

Over de fortengordels 

Toen België in 1830 onafhankelijk werd, had het geen sterk leger. Daarom besloot men dat het zich bij een inval zou terugtrekken in Antwerpen. Om de stad te beschermen werden er heel wat forten rond gebouwd. 

 

Hoe beleef je het museum? 

Het Museum Fort Liezele trekt de kaart van beleving. Verwacht je aan digitale toepassingen met touchscreens en audiovisuele fragmenten. Zo wordt het belevingsaspect vergroot en kies je zelf over welke thema’s je meer wil weten. Dankzij spelformules maken ook jonge bezoekers op een interactieve manier kennis met onze rijke geschiedenis.  

Het museumbezoek raakt je ook met échte verhalen van mensen die er vroeger bij waren: bij de bouw van het fort of bij de krijgsgebeurtenissen. Zoals de bouwvakker Aloïs, de soldaat Franciscus en de boerendochter Ludovica. Zij en andere personages laten je de geschiedenis herbeleven alsof je er zelf bij was. 

Nieuw: exclusief overnachten in het fort 

Zou jij wel eens in het fort willen overnachten? Dat kan! Want twee ruimtes worden omgetoverd tot gastenkamers. Daarin vind je elementen uit het militaire leven in het fort. Natuurlijk geniet je tegelijk van alle hedendaagse comfort, zoals een douche op de kamer. 

 

Meer weten over het museum of de gastenkamers? Je vindt alle details op www.fortliezele.be   en   www.fortcafe-debatterie.be. 

Met vragen mag je ook altijd mailen naar: fortliezele@puursam.be