Maria-ommegang 2023

22
mei
2023

Al sinds de 17de eeuw dragen Kalfortenaren het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan jaarlijks in processie door hun straten. In 1988 werd die processie omgevormd tot een prestigieuze ommegang. Die vindt voor de 35ste keer plaats op zondag 27 augustus 2023 om 11 uur. Zoals vorig jaar zit hij in een fris jasje.

Scenario

Naast de traditionele elementen zoals de troon van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan en de eucharistie, bestaat de ommegang nog uit drie andere delen.

Het eerste zet de schijnwerpers op Kalfort als dorp. Met een delegatie van alle verenigingen tonen we dat de Kalfortse gemeenschap leeft. Kalfort eert vervolgens de overledenen van het voorbije jaar door ze in herinnering te brengen. “Kalfort zorgt” geeft uiting aan onze wens een inclusieve gemeenschap te zijn, waar iedereen de nodige warmte en zorg ervaart. Ten slotte komt feestend Kalfort aan bod.

In een tweede deel staat ‘Onderwijs’ centraal. Het historische gedeelte is opgebouwd rond de figuur van hoofdonderwijzer August Huygens, die rond de eeuwwisseling de Kalfortse school bestuurde en een belangrijke rol speelde in het sociaal-culturele leven. Daarnaast komt ook het huidige onderwijs in Kalfort aan bod.

Het laatste deel brengt een hedendaagse kijk op Maria. Met muziek, dans, zang en met bloemen versierde wagens worden vijf taferelen uitgebeeld. De thema’s ‘hoop’, ‘ontmoeten’, ‘nieuw leven’, ‘inzet voor de mensen’ en ‘zorg voor onze planeet’ worden gekoppeld aan het levensverhaal van Maria.
De ommegang wordt gerealiseerd met zes choreografische groepen, twee zangkoren, twee muziekgroepen en honderden figuranten. Zij staan garant voor een boeiend, wervelend en enthousiast kijkstuk. In de dorpshuistuin brengen de dansgroepen na de ommegang een korte maar beklijvende apotheose.

Calfort anno 1920

In de namiddag wordt de dorpshuistuin van 13.30u tot 19u omgetoverd tot een dorpsplein tijdens een volkskermis rond 1920. Iedereen kan er komen zingen en dansen. Ook voor kinderen is animatie voorzien. En het lokale Circus Libot is van de partij met een komisch optreden! Dit alles met een hapje eten en een goeie kermispint.

Kalfort Kermis bruist van de activiteiten

De Maria-ommegang is onderdeel van Kalfort Kermis. Tien dagen lang valt er van alles te beleven. En natuurlijk is er onze volkskermis pur sang boordevol activiteiten.

Meer info