Literair festival: Dichter bij Water

11
mei
2022

Letterliefhebbers: zet alvast zondag 5 juni in jullie agenda. Want dan vindt in Sint-Amands het literaire festival ‘Dichter bij Water’ plaats. Een primeur! Laat je langs de oevers van de Schelde meevoeren door water en woord en … geniet. 

Bezoek het Emile Verhaerenmuseum 

Sint-Amands is het dorp van Emile Verhaeren. De beroemde schrijver-dichter werd er geboren én kreeg er zijn laatste rustplaats. Geen wonder dat Sint-Amands een Emile Verhaerenmuseum heeft. Het herbergt authentieke manuscripten, eerste drukken, brieven en foto’s van Verhaeren. En je ontdekt er schilderijen die op hem geïnspireerd zijn – onder meer van James Ensor.  

Tijdens het literair festival mag je het museum gratis bezoeken. Op die dag start ook de expo ‘Boomdromen’. Je ziet er het werk van kunstenaars die inspiratie halen uit bomen. Dichter Koen Stassijns opent de tentoonstelling om 11u passend door gedichten over dit thema voor te dragen. 

Schrijf je eigen haiku 

Weet jij wat een haiku is? Het is een kort gedicht van drie regels. Goed doenbaar om zelf eentje uit je pen te toveren! Je krijgt daarbij begeleiding van Lotte Dodion: een teksttalent dat poëzie toegankelijk wil maken voor iedereen. Wat dacht je van een haikuschrijfsessie bij zonsopgang om 5u? Vlei je neer langs de Schelde waar je creativiteit ongekende hoogtes bereikt. Ben je geen vroege vogel? Ga dan in de voormiddag mee met Lotte op haikuwandeling. 

Neem een vleugje poëzie mee naar huis 

Gedichten op textiel bedrukken is ín. Dus uiteraard kan ook dat op het literair festival! Er is keuze uit een waaier aan dorpsgedichten en Verhaeren-citaten. Die worden dan vereeuwigd op je trui, T-shirt, draagtas, … Breng je eigen textielstuk mee van thuis of koop ter plaatse een draagtas voor 2,5 euro. De zeefdruk zelf is helemaal gratis. 

Er valt nog veel meer te beleven op het literair festival. Trap een gedicht bij elkaar op een poëziefiets, bekijk een kortfilm, maak een wandeling langs literaire fragmenten van theatercollectief Firma Vink of luister naar de voordachtkunsten van de leerlingen van de academie. Surf voor meer info naar www.uitinpuurssintamands.be. 

 

Kuier op de boekenmarkt 

Het kloppend hart van het literair festival? Dat is de boekenmarkt op de kaai! Al sinds 1985 is dat een vaste waarde op Pinksterzondag. De organisatie ervan is in handen van de harmonie uit Sint-Amands. Bestuurslid Marcel Triest vertelt. 

Wat vinden we op de boekenmarkt? 

“Boeken én strips. De meeste zijn tweedehands, verkocht door liefhebbers. Het aanbod is heel uitgebreid: van romans tot kookboeken. Wist je dat er zelfs elk jaar een specialist in antieke boeken aanwezig is? En dan zijn er ook nog uitgeverijen als Lannoo en Halewijn present, bij hen vind je nieuw materiaal.” 

Hoeveel standhouders zullen er zijn? 

“We hebben meer dan honderd inschrijvingen. De standhouders komen echt uit alle hoeken van het land: Antwerpen, West-Vlaanderen, Limburg. Zelfs boekenverkopers uit Nederland zakken af naar Sint-Amands. Velen staan al meer dan dertig jaar op hun vaste plek op de kaai.” 

Waarom organiseren jullie al jaren de boekenmarkt? 

“Dat is voor ons een belangrijke bron van inkomsten. De standhouders betalen ons voor hun plekje, en we verkopen ter plaatse eten en drank. Met dat geld kunnen we de werking van onze harmonie draaiende houden. Waarom we destijds voor een boekenmarkt kozen? We vonden dat gewoon heel passend in het dorp van Verhaeren.” 

Tentoonstelling 

Wist je dat de harmonie van Sint-Amands al 250 jaar bestaat? Daarmee is ze de oudste koninklijke harmonie van de Benelux. Reden genoeg om een expo over de geschiedenis te maken – zo dacht de heemkundige kring Heverstam. Gratis te bezoeken tijdens het literair festival in dorpshuis De Leeuw! 

 

Dichter bij Water