Het is weer Jeugdboekenmaand!

18
feb
2021

In maart is het weer jeugdboekenmaand. Wist je dat dit initiatief al vijftig jaar bestaat? Daarom is het thema deze keer ‘Lezen is een feest!’. Ook onze bib organiseert van 1 tot 31 maart een resem toffe activiteiten.  

Zoektocht langs boekenruilkastjes 

In elke woonkern staat het hele jaar door een boekenruilkastje waar je boeken kunt achterlaten en meenemen. In maart vind je daar ook telkens een vraag of opdracht. Laat je kinderen alle antwoorden noteren in het bijhorend formulier en dan krijgen ze een leuk kadootje in ruil. 

Praktisch: van 1 tot 31 maart.

Dame bij boekenruilkastje in Park Fort Liezele

Zoektocht: Bibster 

Een zoektocht ín de bib? Dat vinden je kleine boekenwurmen vast fijn! Met smartphone of tablet in de hand gaan ze op zoek naar codes en voeren ze opdrachten uit.  

Praktisch: van 1 tot 31 maart, in beide bibvestigingen.

Workshop: mini movie 

Film je met de camera het liefst van superhoog of eerder laag bij de grond? Wat ontdek je als je van heel dichtbij filmt? Als cameraman experimenteer je met bewegende beelden en speel je met kadrage en camerastandpunten. Puzzel een kleine scène in elkaar en draai je eigen minifilm.  

Praktisch: 17 maart, bib van Sint-Amands, schrijf je in via de webwinkel.

Leeftijd: 6 tot 9 jaar 

Workshop: woord in beeld 

Vertrekkend vanuit een gedicht fantaseren we erop los. We koppelen woorden aan beelden en omgekeerd. Geïnspireerd op de typografie Boem Paukeslag van Paul Van Ostaijen gaan we letters en woorden vormgeven en animeren. Op die manier creëren we een geanimeerd dada-gedicht.  

Praktisch: 20 maart, bib van Puurs, schrijf je in via de webwinkel 

Leeftijd: 8 tot 12 jaar 

Jeugdboekenmaand is een feest

Livestreams 

De livestreams kun je volgen via het Facebook-kanaal van cc Binder en het YouTube-kanaal van de gemeente

Kamishibai met Dimitri Leue 

Ken jij kamishibai? Dat is een Japanse vorm van verteltheater met prenten in een houten kast. In de grootste kamishibai ter wereld brengt Dimitri Leue een komische vertelling van zijn boek 'De Cowboyter'. 

Praktisch: 7 maart 

Reinhilde Peeters 

Reinhilde Peeters is opgegroeid in Puurs waar ze als kind al uitkeek naar haar wekelijkse bibbezoek. Het verhaal ‘Kika konijn en Mo de mol worden verliefd’ ontstond toen ze jaren geleden met haar kleinzoon (toen 7) voorbij een wei kwam waar zowel molshopen als konijnenholen te zien waren. ‘Komen de konijnen en de mollen elkaar dan nooit tegen, moeke?’ vroeg Jasper. Samen fantaseerden ze het verhaal in elkaar. Elke Onzea werd de illustrator die Kika en Mo tot leven bracht. Haar zachte, dromerige tekenstijl past perfect bij dit verhaal.  

Praktisch:10 maart 

Mattias De Leeuw 

Mattias De Leeuw (geboren in 1989) is een jonge en veelzijdige illustrator. Hij studeerde illustratieve vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen. In 2011 studeerde hij af met het woordeloze prentenboek ‘De steltenloper’. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator voor magazines, kranten en uitgeverijen. Daarnaast maakte hij ook décor voor jeugdtheater BRONKS en Anna's Steen. Zijn tekeningen karakteriseren zich door spontane verftoetsen die hij combineert met zwierige lijnen. Zijn prenten zitten vol details en kleine zijverhalen die zowel jong als oud aanspreken.  

Praktisch: 29 maart 

Stuur je foto!  

Ben je een jonge letterliefhebber? Neem een foto van de gekste plek waar je leest. Of verkleed je in je favoriete boeken- of stripfiguur. Tag in je foto op Facebook of Instagram de bib van Puurs-Sint-Amands en wie weet zie je de foto dan wel verschijnen op onze kanalen.  

Opgelet: afhankelijk van de coronamaatregelen kunnen sommige activiteiten nog wijzigen of geannuleerd worden.