EXPO: kunstenaars in tijden van oorlog

In Museum Fort Liezele brengen we drie jonge kunstenaars samen, die helaas bekend zijn met het leven en werken tijdens oorlogstijd.

Nikita Kadan (°1982) is een Oekraïense kunstenaar die woont en werkt in Kyiv. Hij werkt met verschillende media, waaronder installatie, beeldhouwkunst, schilderkunst, collage.
Nikita Kadan is een van de Oekraïense kunstenaars die verschenen in de kunstwereld in de nasleep van de Oranje Revolutie. Dit historische moment bepaalde voor een groot deel zijn artistieke praktijk, waarin reflectie op zijn eigen positie in de sociale en politieke omgeving, betrokkenheid bij maatschappelijke processen en een bewustwording van zijn eigen politieke en historische verantwoordelijkheid belangrijke onderdelen zijn. In tegenstelling tot de vorige generatie kunstenaars, die vooral gericht waren op de esthetisering van het onderbewuste, appelleert Kadans werk aan de bewuste positie van een burger in de samenleving en roept het actie op. De kern van zijn werk heeft een sociaal-kritische richting, meestal gericht op negatieve fenomenen en soms op het heroverwegen van het verleden van het land. Hij beschouwt de rol van de kunstenaar als initiator van maatschappelijk nuttige transformaties op verschillende domeinen.
Zijn werken bevinden zich momenteel in collecties van de Pinakothek in München (Pinakothek der Moderne), het M HKA in Antwerpen, het Museum of Modern Art in Wenen, De kunstcollectie Telekom (Bonn), het Centre Georges Pompidou (Parijs).

Nikolay Karabinovych (°1988) woont en werkt in Brussel en Kiev. Deze kunstenaar werkt met verschillende media zoals video, geluid, tekst en performance. Nikolay Karabinovych richt zich op de dramatische sociale gebeurtenissen van Oost-Europa.

In 2017 was hij assistent-conservator bij de 5e Biënnale van Odessa. In 2018 en in 2020 ontving hij de eerste speciale prijs van het PinchukArtCentre (Kyiv). Vanaf 2019 studeert hij aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent. Zijn werk werd tentoongesteld in het M HKA – Antwerpen (BE), PinchukArtCentre (UA), het Joods Museum en het Tolerance Center Moskou (RU), evenals in het Museum of Modern Art, Odessa (UA).

Beeldend kunstenaar Šejla Kamerić (1976) was 16 toen de oorlog in Bosnië en Herzegovina begon. Na de oorlog studeerde ze af aan de Academy of Fine Arts Sarajevo, aan de afdeling Graphic Design. Met een groep jonge kunstenaars ontwierp ze een serie ansichtkaarten “Greetings from Sarajevo” (1993) en vroeg zo internationale aandacht voor de situatie in het belegerde Sarajevo. De exposities in binnen- en buitenland volgden elkaar op. Het alles doordringende element in haar werk zijn haar, vaak ongemakkelijke, herinneringen. Gebaseerd op haar eigen ervaringen, herinneringen en dromen, neemt haar werk ons mee naar wereldwijde ruimtes van ontheemding en discriminatie, waarbij ze erop aandringt dat het delicate en het sublieme niet terzijde worden geschoven door catastrofes of ontberingen. Ze bestaan eerder gelijktijdig en onthullen een complex, psychogeografisch landschap en de vasthoudendheid van de menselijke geest. Het verdriet en de schoonheid, de hoop en de pijn die naar boven komen, maken deel uit van de verhalen die we delen.

Het werk van Šejla Kamerić is opgenomen in tal van collecties over de hele wereld, zoals TATE Modern, Londen; Musée d'Art Moderne de la Ville, Parijs; MACBA – Barcelona Museum voor Hedendaagse Kunst; Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam; Museum voor Hedendaagse Kunst, Zagreb; Kontakt. De kunstcollectie van Erste Group en ERSTE Foundation, Wenen; Kunstcollectie Telekom, Bonn; Vehbi Koç Foundation Contemporary Art Collection (2007+), Istanbul, permanente tentoonstelling in het Memorial Centre Potočari, Srebrenica en bij vele anderen.

De expo is te bezoeken met een geldig toegangsticket voor museum Fort Liezele.

Wanneer

Van ma 1 mei 2023 tot zo 26 november 2023

Maandagvan 10:00 tot 17:00
Woensdagvan 10:00 tot 17:00
Donderdagvan 10:00 tot 17:00
Vrijdagvan 10:00 tot 17:00
Zaterdagvan 10:00 tot 17:00
Zondagvan 10:00 tot 17:00

Waar

Museum Fort Liezele

Fortbaan 2
2870 Puurs-Sint-Amands

Prijs

€12.00

museumpassmusées: 0 EUR

Organisatie en contact

cc Binder

Forum 9
2870 Puurs-Sint-Amands