De werkgroep Erfgoed waakt over ons verleden

22
sep
2023

Onze geschiedenis moeten we koesteren. En dat doen we – dankzij de werkgroep Erfgoed. Die bestaat uit vrijwilligers met een passie voor het verleden. Ontdek wat ze zoal doen …

Expo’s maken

De werkgroep geeft mee vorm aan heel wat expo’s in onze gemeente. De leden leveren achtergrondinformatie, brengen unieke collectiestukken aan, gaan op zoek naar verhalen, … En tijdens de tentoonstelling zijn ze aanwezig om een woordje uitleg te geven. Wist je dat ze in 2023 liefst vier expo’s maakten? Over 725 Ruisbroek, over Pukema, over Aimé Vercruysse en over de Boerenkrijg.

Puurs-Sint-Amands doet vaak mee aan nationale initiatieven zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag. Ook hier mogen we rekenen op de werkgroep die daarvoor boeiende activiteiten in elkaar steekt.

Erfgoeddepot beheren

Onze gemeente krijgt heel wat materialen zoals doopkleden, schilderijen, atlassen, … Al dat erfgoed verzamelen we in ons erfgoeddepot, dat sinds kort is ondergebracht in de pastorie van Ruisbroek. De leden van de werkgroep komen geregeld samen in het depot, adviseren wat wel en niet opgenomen kan worden, inventariseren de binnengebrachte voorwerpen, …

Vragen beantwoorden

Inwoners sturen ons regelmatig vragen over hun stamboom, de geschiedenis van hun huis, het verhaal achter hun straatnaam, … Die vragen bezorgen we aan de werkgroep die graag helpt om een antwoord te vinden. De leden van de werkgroep staan ook klaar voor studenten en organisaties die bezig zijn met het verleden.

Hoe het begon

De werkgroep Erfgoed zag het levenslicht in 2009. Eerst draaide ze puur op vrijwilligers. Sinds enkele jaren krijgt ze professionele begeleiding van medewerkers van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands en de intercommunale IGEMO.

 

Wat is erfgoed?

Onder erfgoed valt alles wat deel uitmaakt van ons verleden. Het gaat om tastbare voorwerpen zoals archeologische vondsten, kunstwerken, historische documenten, tekeningen, foto’s en video’s. Maar ook om anekdotes, verhalen en tradities.

 

Ook lid worden van de werkgroep?

Wil jij de werkgroep Erfgoed versterken? En als vrijwilliger je vrije tijd vullen met je passie? Laat het weten via erfgoed@puursam.be! Je kiest zelf hoeveel tijd je hieraan spendeert en welke taken je doet.

 

EXPO: 225 jaar Boerenkrijg

De jongste realisatie van de werkgroep Erfgoed is een expo over de Boerenkrijg in Ruisbroek. Die kun je heel de maand november gratis bezoeken in het erfgoeddepot.

Wat?

In 1798 brak de Boerenkrijg los. Dat was een opstand van de landelijke bevolking tegen het Franse regime. Want de boeren moesten al hoge belastingen betalen, hun oogst afgeven, … Toen ook nog eens verwacht werd dat ze een militaire dienstplicht zouden vervullen, protesteerden ze.

Ook in onze regio werd hevig gestreden. In Ruisbroek gebeurde dat onder leiding van Petrus Joannes Apers. In oktober 1798 maakte hij amok en trok hij ten strijde naar Klein-Willebroek waar hij op zwaar geschut van de Fransen botste. Hij liet er het leven, samen met tien jonge boeren uit Ruisbroek. Wist je dat ze samen begraven liggen op het kerkhof van Ruisbroek?

Praktisch?

De expo is een tentoonstelling die al rondreisde door heel Klein-Brabant. Intercommunale IGEMO brengt het algemene verhaal van de Boerenkrijg, lokale organisaties zoals onze werkgroep vullen dat aan met info over de plaatselijke strijd.

Je kunt de expo gratis bekijken in ons erfgoeddepot (Ruisbroekdorp 30). En dat de hele maand november op zaterdag en zondag tussen 14u en 16u – en tijdens Ruisbroek Jaarmarkt op 25 november tussen 10u en 16u. Liever een geleid bezoek tijdens de week? Vraag ernaar via info@puursam.be.

Expo over Boerenkrijg in Ruisbroek