Lokale kunstenaars leren hun vak aan mensen met een beperking

4
mei
2022

Nog tot half mei loopt het project Vice Versa. Dat laat mensen met een beperking workshops volgen bij lokale kunstenaars. Eén van hen is Danny Selleslagh (54) uit Oppuurs. Hij neemt deelnemers mee in zijn schilderswereld.

 

Wat kunnen deelnemers bij jou maken?

“Een schilderij op doek. Ik leer hen hoe je daaraan begint, welke technieken je gebruikt, … Op het einde van de workshop is het resultaat al kant-en-klaar. We kiezen daarom voor eenvoudige schilderijen met kleurvlakken. Wát uiteindelijk op het doek terechtkomt, is niet zo belangrijk. Het gaat erom dat de deelnemers plezier beleven en ervaren dat ze kunst kunnen maken.”

 

Waarom stelde je je kandidaat als begeleidend kunstenaar?

“Ik ben nogal sociaal voelend, anderen helpen zit in mij. En in dit geval kon ik dat zelfs combineren met mijn passie voor schilderen: ideaal. Bovendien is dit ook voor mij een leerrijke ervaring. Ik word gedwongen om me in te leven in de wereld van mensen met een beperking. Én ze geven mij inspiratie die ik kan gebruiken in nieuwe schilderijen. Het is dus een interessante wisselwerking. Het doet me ook plezier dat liefst 21 andere collega-kunstenaars zich engageren voor Vice Versa. Allemaal hebben we dezelfde drive, dat is tof om te ervaren.”

 

“Ook voor mij is dit een leerrijke ervaring.”

 

Hoe lang maak je al schilderijen?

“Al van kinds af had ik de smaak te pakken. Toen ik achttien jaar was, begon ik me te specialiseren in olieverf. Waarom ik daar graag mee werk? Je kunt er intense kleuren mee creëren en je kunt eindeloos spelen met effecten: van transparant tot heel vet. Gemiddeld maak ik zo’n zes werken per jaar. Je kunt ze omschrijven als eigentijds, kleurrijk en positief.”

 

Je stelde al tentoon in Europa en daarbuiten, vertel!

“Ook al is schilderijen maken mijn bijberoep, toch ben ik er intensief mee bezig. Mijn werken zijn te koop en ik word regelmatig gevraagd om deel te nemen aan expo’s. Zo was mijn werk onder meer al te zien in New York, Oxford en Amsterdam. Uiteraard ga ik dan zelf ook altijd eens ter plaatse kijken, altijd een fijne beleving.”

 

Over Vice Versa

Vice Versa is een project waarbij 22 lokale kunstenaars zich engageren om een workshop te geven aan personen met een beperking. Dat gaat bijvoorbeeld om schilderen, fotograferen, juwelen maken en met keramiek werken. De deelnemers kiezen zelf de workshop die bij hun interesse past. Onder de vleugels van een echte kunstenaar en met aangepaste begeleiding creëren ze een eigen kunstwerk.

 

Vice Versa is een initiatief van KVG Puurs, Jong KVG Puurs en Nektari – in samenwerking met lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands, cc Binder en KVG Vorming. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

 

Benieuwd naar het resultaat?

Als ware kunstenaars mogen de deelnemers van Vice Versa hun werk tentoonstellen. De expo loopt van 3 tot 25 september in exporuimte Baak in cc Binder en is gratis te bewonderen. Ga dus zeker eens kijken!