Radiomaker Maarten Vancoillie wordt Aspergeridder

3
mei
2023
Aspergeridder

Het aspergeseizoen lonkt! Tijd om weer een Aspergeridder te kronen die ons witte goud mee in de kijker zet. Deze keer is dat Maarten Vancoillie, radiomaker bij Qmusic én inwoner van onze gemeente. 

Wat heb je met asperges? 

“Ik vind dat superlekker. Al van kinds af eet ik asperges, mijn ouders wisten dat altijd te presenteren als een delicatesse. Het kopje is mijn favoriete stuk. En ik eet asperges het liefst op Vlaamse wijze, in botersaus. Misschien ga ik als ridder nog nieuwe bereidingen ontdekken. Zo ben ik benieuwd wat chef Ferdy Debecker zal serveren tijdens het galadiner waarop ik gekroond word.” 

Maak je ons witte goud soms zelf klaar? 

“Aan mij ging geen grote kok verloren. Ik trek mijn plan in de keuken, maar het is mijn vriendin die gewoonlijk kookt. Al eten we asperges meestal op verplaatsing. In het seizoen worden we wel eens uitgenodigd bij mijn ouders en bij mijn grootmoeder: zij maken ze als de beste. Hier in de streek kun je asperges natuurlijk ook volop kiezen op restaurant. Mijn favoriete adresje is Café d’O, langs de Schelde in Sint-Amands.” 

“Ik eet asperges liefst op Vlaamse wijze, in botersaus.” 

Zei je direct ‘ja’ toen je gevraagd werd om Aspergeridder te worden? 

“In alle eerlijkheid: ik zocht het eerst even op in Google. Daar zag ik dat Jelle Cleymans ook Aspergeridder is. Ik dacht: laat ik hem bellen om uitleg te vragen én laat ik dat live op de radio doen. Jelles vurige passie voor het ridderschap overtuigde me. Kort daarna ging ik naar de voetbaltraining van mijn zoon en andere ouders spraken me meteen aan: aaah, je gaat aspergeridder worden. Ik besef dus dat het een eer is en zal mijn best doen om de asperge mee te promoten. Dankzij mijn job bij de radio kan ik een groot publiek bereiken.” 

Een Aspergeridder moet niet alleen liefde voor het witte goud hebben, maar ook een band met onze gemeente. Wat is de jouwe? 

“Een dik jaar geleden zijn we met ons gezin in Sint-Amands komen wonen. Mijn vriendin heeft hier haar roots, maar voor mij was het een onbekende plek. Het is er prachtig aan de Schelde. Als vrienden op bezoek komen, zijn ze ook verwonderd over de schoonheid van de streek. Er valt voor mij nog veel te ontdekken, maar ik kom bijvoorbeeld ook graag in Park Fort Liezele. Toevallig vindt daar begin mei ook het Aspergedorp plaats, dus ik hoop daar zeker eens langs te gaan.” 

Maarten draait op Puurs-Sint-Amands Swingt 

Wil je onze Aspergeridder in spe live aan het werk zien? Kom dan op zaterdag 13 mei naar Puurs-Sint-Amands Swingt. DJ-duo Dorothee Vegas & Like Maarten maken er een stevig feestje van in Park Fort Liezele. Vroeger op de avond hoor je onder meer ook Tourist LeMC, Siren en Level Six. 

Mis het niet en scoor snel je tickets.