Beleef een aspergeweekend in Puurs-Sint-Amands

9
feb
2022

Zin in weekendje weg, dicht bij huis? Trek op 7 en 8 mei naar Puurs-Sint-Amands. Daar proef je van een resem activiteiten rond de asperge, het witte goud van de streek. Met onderstaand programma geniet je van een gesmaakt weekend.

Zaterdag: culinair genieten in het Aspergedorp

Fans van culinaire evenementen voelen zich helemaal thuis in het Aspergedorp. In het groene decor van Park Fort Liezele staan tal van kraampjes waar je proeft van verfijnde gerechten. Laat het witte goud smelten in je mond. En maak ook kennis met andere streekproducten. Blikvanger in het Aspergedorp is sterrenchef Ferdy De Becker. Proef van zijn kookkunsten en je begrijpt meteen waarom restaurant Eyckerhof een Michelin-ster heeft.

Het Aspergedorp is onderdeel van het event ‘Lifestyle 2022’. Wat daar nog te beleven valt? Yogaworkshops, meditatiesessies, optredens, … En er zijn wel zeventig stands met bijvoorbeeld gezonde voeding, ecologische juwelen en toffe schilderijtjes. Een feest voor levensgenieters!

Als je dan toch in Park Fort Liezele bent, kan een bezoek aan het fort natuurlijk niet ontbreken. Deze betonnen mastodont – met bouwjaar 1908 – is een van de best bewaarde forten in de provincie Antwerpen. De museumzalen worden momenteel helemaal vernieuwd. Plan in het najaar een volgend bezoek om het neiuwe museum helemaal te ontdekken! Neem ook een kijkje op het dakterras van fortcafé De Batterie, je hebt er een geweldig uitzicht op de omgeving.

TIP: wandelen aan het water

De dag in schoonheid afsluiten? Trek naar de kaai in Sint-Amands, daar stroomt de mooiste Scheldebocht van Vlaanderen. Aan het water krijg je een instant vakantiegevoel. Daal ook af naar Den Dam, een pittoresk steegje waar je jou in de Provence waant. Nog een hongertje? Schuif aan tafel in ’t Schipken: de zoete en hartige pannenkoeken zijn om duimen en vingers bij af te likken. 

Hemels overnachten

Puurs-Sint-Amands telt heel wat leuke logeeradresjesVilla Tartine bijvoorbeeld, dat sleepte al heel wat prijzen in de wacht en mag zich tot de beste B&B’s van Vlaanderen rekenen.

 

Ontdek alle logeerplaatsen in Puurs-Sint-Amands.

Zondag: fietsen langs de Aspergeroute

Zondag fietsdag! Heb je een stevig ontbijt verorberd? Dan ben je helemaal klaar voor de Aspergeroute. Duw op je trappers en verken de mooiste parels van Puurs-Sint-Amands, Bornem en Londerzeel. Op je tocht van veertig kilometer kom je ook aspergeboeren tegen. In hun hoevewinkel tik je het witte goud kraakvers op de kop, van een smakelijk souvenir gesproken.

Recepten

Zelf aan de slag gaan met asperges? Met deze gerechten tover je de lekkerste gerechten tevoorschijn.

Wie liever minder kilometers aflegt, kan de route makkelijk inkorten. Zo heb je extra veel tijd om deze drie stops in Puurs-Sint-Amands te verkennen. 

  • Op het drieprovinciënpunt van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen ligt Lippelobos te blinken. Een groot natuurgebied waar bossen, weiland en waterpartijen elkaar afwisselen. Blikvanger is Hof te Melis, een omgracht kasteel dat met zijn typische torentjes recht uit een sprookje lijkt te komen.
  • Ssst … hier rijpt den Duvel. Als je Breendonk binnen bolt, word je door een gerstegeur naar brouwerij Duvel Moortgat gezogen. Hier vloeit een van ’s werelds populairste bieren in koperen ketels. Proeven? In de authentieke dorpscafés serveren ze hun Duvel volgens de regels van de kunst.
  • In het Hof van Coolhem trap je de rust tegemoet. Hier combineer je natuur met cultuur, want dit groendomein was ooit de thuis van Cisterciënzers. Breng zeker een bezoekje aan de Aspergetuin. Vrijwilligers van het ‘Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse asperge’ speuren er naar barstjes in de bermen. Hét moment om de witte asperge te oogsten.

Genoten van je eerste bezoek aan het Aspergedorp? Dan heb je geluk: want met de fietsroute passeer je er nog eens (aan knooppunt 81).

TIP: concert bij zonsondergang

Eén van de hoogtepunten van Lifestyle 2022 wordt zonder twijfel het concert van Casco Phil. Dit filharmonisch orkest van veertig muzikanten trakteert je op klassieke klanken terwijl de zon ondergaat in Park Fort Liezele. Een unieke ervaring! De avond afsluiten doe je met een culinair hapje. 

 Om het concert bij te wonen heb je een apart ticket nodig. Dat bestel je via www.puurs-sint-amands.be/webwinkel. 

Heerlijk tafelen

Krijg je maar niet genoeg van de asperge? Dan zit je goed bij de lokale horecazaken. Want uiteraard zetten zij tijdens het seizoen het witte goud op hun menukaart.

 

Check de leukste adresjes.

Aspergefan Jelle Cleymans aan het woord

Zanger en acteur Jelle Cleymans is zot van de asperge. Daarom kroont de gemeente Puurs-Sint-Amands hem eind-de-lijk tot Aspergeridder. “Mijn grootouders hadden een aspergeveld in Puurs. De groente heeft dus altijd al een belangrijke rol gehad in onze familie. Ik tel altijd af naar het aspergeseizoen. Net dat is het magische van de asperge: dat ze maar kort beschikbaar is. In een tijd waar bijna alles voorradig is, vind ik het leuk om nog eens op iets te moeten wachten. En als het dan zover is, staan asperges ineens op het menu van alle restaurants en kan het feest beginnen.” 

Wist-je-datjes over de asperge

  • Wil je zeker zijn dat je verse asperges in handen hebt? Wrijf ze eens tegen elkaar. Als ze een piepend geluid maken, zit het helemaal goed!
  • Wist je dat een asperge tot 7 centimeter per dag kan groeien? De maximale lengte bedraagt zo’n 3 meter!
  • Asperges zitten boordevol vitamine c, goed voor je weerstand. Bovendien hebben ze een zuiverende werking op de nieren.

Het Aspergedorp en de Aspergeroute zijn een onderdeel van het Aspergefestival. Dat loopt van 24 april tot 24 juni in Puurs-Sint-Amands. Je ontdekt het volledige programma op www.aspergefestival.be