Boeren hadden de aspergekweek nodig

21
mei
2021

Over de edele dame onder de groenten valt veel te vertellen. Zeker als je even de tijd neemt om te luisteren naar de bewoners van woonzorgcentrum Ter Schelde.

Hoe ervaarden zij de aspergeteelt in onze streek?

"Vroeger verdiende de boeren niet genoeg. Asperges kweken was dan een mooie bijverdienste. En we hadden geluk, want de droge zandgrond uit onze streek is ideaal."

Er waren drie soorten asperges. De echte mooie witte, de blauwe die het zonlicht reeds gezien hadden en de pierewietjes voor de soep. Asperges, ook wel het witte goud genoemd, hebben dus meestal een mooie witte kleur. Daar waar de grond begon te barsten, werd er met de vingers een kuiltje gemaakt en werd de asperge juist boven de wortel afgesneden met een speciaal asperge mes. Als de kop van de asperge toch al boven de grond stak, kregen deze een blauwe kleur. Daarom was het belangrijk om minstens 2x per dag asperges uit te steken. Nadat men de asperge uit te grond haalde, moest men het putje opnieuw gladstrijken met een plamuurmes."

"De gestoken asperges werden in een aspergebakje gelegd en bij thuiskomt werden deze onmiddellijk in koud putwater gewassen. Vervolgens dekte men de kuip met asperges af met een doek. De gekuiste asperges werden daarna opnieuw in proper putwater gelegd zodat ze gebusseld konden worden."

"Elke bussel woog 500 gram. Bij het busselen maakten we gebruik van een witte katoenen koord. Die moesten we heel voorzichtig rond de asperges binden. We mochten ze niet beschadigen. Vroeg in de ochtend werden de bussels opgehaald en werden ze verkocht op de vroegmarkt. Daar werden ze in een wit papier gewikkeld, met de naam van de verkoper op geschreven. Op 24 juni eindigt het seizoen. Op de dag van Sint Jan. De laatste bussel die verkocht werd was ‘de Sint-Jansbussel’. Dit was een bussel van 1 kg en werd versierd met bloemen."

"Als deze dag voorbij was, werden de bermen terug open gelegd en werd de focus gelegd op het volgende seizoen."

"Een leuk weetje: de bewoners van Branst werden de zandstuivers genoemd omdat de grond daar zo zanderig was en deze opstoof als de wind over de grote aspergebermen blies…"

- de bewoners van WZC Ter Schelde

 

Asperges

Zandgrond en bermen

De natuur als kracht voor een schoonheid van smaak

en de puurheid van hun witte kleur…

Asperges

Een verhaal uit ons verleden, het samen vloeien van werk

Uit onze handen een unieke beleving van kunst en smaak

voor ieder die ons witte goud komt proeven

Hoe bijzonder kan deze groente toch zijn…