Blikvanger: Hof van Coolhem

30
mrt
2021
TIG_7185-PSA-Amelinckx-P - kleiner

Het Hof van Coolhem in Kalfort is dé plek om uit te blazen in de natuur. Wist je dat Vriendenkring Hof van Coolhem zich inzet om het groendomein voor jou zo aantrekkelijk mogelijk te maken? Voorzitter Pierre Amelinckx (82) neemt je mee op sleeptouw. 

Wat doet de Vriendenkring Hof van Coolhem precies? 

“Onze vereniging van 32 leden zorgt voor het behoud en de verdere ontwikkeling van het groendomein van 13 hectare groot. We hebben daarbij aandacht voor natuur én erfgoed. Onze ambitie is vooral om alle troeven van het domein in de kijker te zetten bij het grote publiek. Dat doen we bijvoorbeeld met wandelingen en milieu-educatieve projecten.” 

Welke projecten zijn dat zoal? 

“Er is een schapenstal met een zeldzaam ras, een viezebeestjestuin met allerlei insecten, een rustplaats voor watervogels, … Op de compostsite leer je bij over composteren, in de hoogstamboogaard vind je oude fruitrassen en langs het bewegwijzerde infopad maak je kennis met de geschiedenis, planten en dieren van dit gemeentelijk groendomein. En dat is nog niet alles.” 

Ook een aspergetuin kon niet ontbreken, wat valt daar te ontdekken? 

“Twee van onze leden onderhouden het hele jaar de aspergetuin waar het witte goud van onze streek groeit. Bij de start van het seizoen, midden april, komt het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge langs voor de eerste aspergesteek. Informatieborden en een geluidsfragment vertellen iets over de geschiedenis van ‘Asperges de Calfort’. En onder een luifel vind je gereedschappen van vroeger.” 

“Onze vereniging zorgt voor het behoud en de verdere ontwikkeling van het groendomein.” 

 

Sinds wanneer ben je lid van de Vriendenkring? 

“Begin jaren negentig had ik vernomen dat de vereniging bestond en dan heb ik me aangesloten. Maar pas na mijn pensioen ben ik echt een actief lid geworden en ondertussen ben ik al zo’n tien jaar voorzitter. Ik woon in Kalfort en het groendomein is voor mij altijd van veel waarde geweest, daarom wil ik meehelpen om het te behouden. Ik ben toch wel trots dat we in al die jaren al zoveel mooie projecten realiseerden.” 

Ben altijd al veel met de natuur bezig geweest? 

“Absoluut, ik heb 25 jaar aan de Kimpelberg gewoond. Het domein rond het Fort van Liezele, dat is mijn jong leven geweest. Als tiener ging ik ook altijd helpen bij een landbouwer in mijn straat. In 1998 was ik een van de eerste compostmeesters in onze gemeente en ik volgde ook cursussen over planten en vogels. En jarenlang stelde ik mijn grote tuin vol planten, bloemen en kruiden open voor het publiek.” 

Terug in de tijd 

  • Van de 12de eeuw tot 1470 was Coolhem in het bezit van de ridderfamilie Van Oyenbrugge. Zij hadden het domein verworven tijdens veldslagen. Wist je dat er zelfs een galgenveld was waar criminelen berecht werden? 

  • In september 1470 werd het domein verkocht aan Merten Blijleven, de 23ste abt van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. Hij bouwde er onder meer een groot nieuw huis en een kapel voor 300 personen. Om de zes maanden kwam Symon Abeloos uit Puurs twee soorten bier brouwen bij de paters. 

  • Tijdens de Franse revolutie in 1796 moesten de paters het domein uit handen geven. Een jaar later werd het verkocht aan de heer Van Nieuwenhuyzen. De familie verwaarloosde Coolhem en brak in 1828 de priorij af om met de opbrengst schulden af te lossen. 

  • Sinds 1987 is het Hof van Coolhem eigendom van de gemeente.