Plannen voor het fort van Liezele

16
nov
2021

Het fort van Liezele is het best bewaarde fort uit de Antwerpse fortengordel. Tijd om daar wat meer mee uit te pakken. Daarom komen er tegen het najaar van 2022 vernieuwde museumzalen én gastenkamers.

Een nieuw verhaal

Wie vandaag de museumzalen van het fort bezoekt, vindt er een bont allegaartje van militaire geschiedenis. In de toekomst komt er één rode draad: het verhaal van de Antwerpse fortengordel. Die speelde een belangrijke rol tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog. Want dankzij het weerwerk dat er tot oktober 1914 geboden werd, kreeg het Belgische leger de tijd om zich terug te trekken naar de Westhoek. Toch bleef de rol van de fortengordel onderbelicht in de geschiedschrijving. Als best bewaarde fort zullen wij daar eindelijk verandering in brengen.

 

Waarom een fortengordel?

Toen België in 1830 onafhankelijk werd, had het geen sterk leger. Daarom besloot men dat het leger zich bij een buitenlandse inval zou terugtrekken in Antwerpen. Om de stad te beschermen werd in de directe omgeving een eerste fortengordel opgetrokken met forten in bijvoorbeeld Wijnegem, Edegem en Hoboken. In de ruimere regio kwam een tweede fortengordel met onder meer het fort van Liezele, het fort van Breendonk en het fort van Bornem.

Een nieuwe look

In de huidige museumzalen worden de objecten uitsluitend getoond in vitrinekasten. Charmant, maar toegegeven: oubollig. De museumbezoeker van vandaag verwacht én krijgt straks een andere aanpak. Het fort zal de digitale weg bewandelen met touchscreens en audiovisuele fragmenten. Zo wordt het belevingsaspect veel groter en beslis je zelf over welke thema’s je meer wil weten. Dankzij spelformules dompelen we ook de jongste bezoekers op een toffe manier onder in de rijke geschiedenis van ons fort. Kortom: de museumzalen zullen niet meer te herkennen zijn. Een leuk weetje, de betonnen vloer zal plaatsmaken voor kasseien. Zo ziet het fort er weer helemaal uit zoals in de zomer van 1914.

Gastenkamers

Zou jij wel eens in het fort willen overnachten? In de toekomst kan dat! Want twee ruimtes worden omgetoverd tot gastenkamers. Daarin vind je elementen uit het militaire leven in het fort. Natuurlijk geniet je tegelijk van alle hedendaagse comfort, zoals een douche op de kamer. En ’s ochtends wacht een heerlijk ontbijt op jou. Dit verblijf is niet alleen leuk voor inwoners, maar natuurlijk ook voor toeristen. Want Park Fort Liezele is de perfecte uitvalsbasis om onze mooie regio te ontdekken tijdens een weekendje weg.

 

Zoveel meer te beleven

Sinds de aanleg van Park Fort Liezele in 2018 is het fort aan een serieuze opmars bezig. In het historische pand vind je ook:

  • Fortcafé De Batterie: dit gezellige café in de voormalige energiecentrale van het fort staat bekend om zijn uitgebreide aanbod bieren. Bij mooi weer is het terras langs de fortengracht een geliefde plek voor jong en oud.
  • Escape Fort Liezele: drie escaperooms in het fort leggen je allerlei puzzels en hersenkrakers voor. Alleen door logisch na te denken en goed samen te werken kun je ontsnappen.